'Slachtoffers de dupe van berechting door Openbaar Ministerie'

Als het Openbaar Ministerie (OM) zelf verdachten berecht, is dat slecht nieuws voor slachtoffers. Zij hebben dan namelijk geen spreekrecht, terwijl slachtoffers wel het woord krijgen als een zaak voor de rechter komt. Dat moet anders, vindt de Nationale ombudsman.
Daarover schrijft Trouw vandaag. De krant beschikt over een brief van de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, aan demissionair ministers Grapperhaus en Dekker van Justitie en Veiligheid.
Geldboete of taakstraf
Het OM kan er bij veelvoorkomende misdrijven voor kiezen om een zaak zelf af te handelen. De verdachte komt in het geval van zogenaamde strafbeschikking niet voor de rechter, maar kan wel een geldboete of een taakstraf krijgen. Een gevangenisstraf kan het OM nooit zelf opleggen.
De afgelopen jaren waren er zorgen over de rechten van verdachten bij de straffen die het OM oplegt. De ombudsman wil echter ook aandacht voor de rechten van slachtoffers, omdat het 'onbehoorlijk' is hoe er momenteel met hen wordt omgesprongen.
Bedreigingen en zedenzaken
Slachtofferhulp Nederland bevestigt het verhaal in de krant. Bedreigingen of zelfs zedenzaken zou het OM met een strafbeschikking af willen doen. Dat zou volgens de organisatie niet moeten kunnen, omdat slachtoffers er baat bij hebben te spreken tijdens een zitting.
"Een slachtoffer maakt mee hoe de officier van justitie de verdachte ter verantwoording roept, hij ziet hoe zijn belangen door de officier van justitie naar voren worden gebracht en hij hoort hoe de rechter tot zijn beslissing komt", zegt een beleidsadviseur van Slachtofferhulp in Trouw.
De ombudsman vraagt van de minister de werkwijze 'kritisch tegen het licht' te houden.