Geen mRNA-vaccin

Twijfelaars vestigen hun hoop op 'traditioneel vaccin' Novavax

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Corrie van AdrichemTwijfelaars vestigen hun hoop op 'traditioneel vaccin' Novavax
RTL

Het coronavaccin van Novavax is gisteren goedgekeurd door de Europese medicijnwaakhond EMA. De hoop is dat veel ongevaccineerde mensen dit vaccin zullen nemen, omdat het anders werkt dan de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen.

Op dit moment buigt de Gezondheidsraad zich over Nuvaxovid, het vaccin van de Amerikaanse fabrikant Novavax. Het advies komt waarschijnlijk voor de jaarwisseling, laat een woordvoerder weten. De eerste levering zou dan begin januari zijn.

"Het zou goed nieuws kunnen zijn voor mensen die zeggen: 'Ik wil alleen dit vaccin', want we willen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren", zei voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onlangs. Er is namelijk een groep ongevaccineerde mensen die zich alleen willen laten vaccineren met Nuvaxovid of het door een Franse farmaceut gemaakte Valneva.

EMA geeft positief advies over Novavax, het vijfde coronavaccin
Lees ook

EMA geeft positief advies over Novavax, het vijfde coronavaccin

Alleen Novavax

"Ik wil geen mRNA-vaccin, maar Novavax zou ik wel nemen", schrijft Linda op Twitter. "Weet je wat een vaccin is? Novavax. Kom maar terug als die beschikbaar is. Ik wil er zelfs wel drie van nemen", schrijft Karin.

Viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit herkent het sentiment, maar noemt het wantrouwen richting de mRNA-vaccins 'geheel onterecht'. "Het klopt dat de technologie achter Novavax traditioneler is", zegt Pijlman. "De technologie wordt al tientallen jaren gebruikt en heeft zichzelf bewezen. Kijk maar naar de HPV-prik die in Nederland wordt gegeven tegen baarmoederhalskanker. Dat is ook een voorbeeld van een eiwitvaccin. Daar zijn al miljoenen mensen wereldwijd mee gevaccineerd."

Monique (52) en haar gezin lieten zich tot nu toe niet vaccineren, omdat ze wilden wachten op het vaccin van Valneva of Novavax. Maar dat wil niet zeggen dat ze tégen vaccineren is. "Veel mensen denken dat je meteen schijt hebt aan alle maatregelen en antivaxer bent, maar dat is helemaal niet zo", zegt ze. "We hebben ons altijd aan alle maatregelen gehouden en laten ons regelmatig testen. Ik ben mij juist enorm bewust van het extra risico dat ik heb als ongevaccineerde."

Toen bleek dat het vaccin van Valneva voorlopig nog niet op de markt zou komen, besloot ze toch om binnenkort voor Novavax te gaan. "Ik ben 52 en altijd heel voorzichtig geweest, maar ik denk niet dat het verstandig is om nu nog maanden te wachten, ook al ben ik nog nooit besmet geraakt."

Zo werken de verschillende vaccins

Nuvaxovid van Nuvovax is niet beter, maar wel anders dan de vaccins die we tot nu toe kennen. De vaccins van Pfizer en Moderna waren mRNA-vaccins. Deze brengen kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code. Een relatief nieuwe techniek.

AstraZeneca en Janssen zijn vectorvaccins, hierin zit een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus met daarin een code die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten aanmaken.

Nuvaxovid is geen mRNA-vaccin én geen vectorvaccin. Het is een eiwitvaccin. Het bevat geen genetische code, maar kleine deeltjes van de eiwitten uit de uitsteeksels (spikes) van het coronavirus. Die eiwitten zijn in een laboratorium nagemaakt.

Nog niet als booster

Voorlopig zal het vaccin van Novavax alleen beschikbaar komen voor ongevaccineerde mensen, dus niet voor mensen die al prikken hebben gehad. Zou de farmaceut het vaccin ook als booster willen aanbieden, dan moeten er nieuwe studies komen en moet opnieuw goedkeuring worden aangevraagd. Iets waarvan Pijlman verwacht dat het wel gaat gebeuren.

De boosterprik, alle Nederlanders die er een willen, kunnen er de komende tijd een krijgen. Maar terwijl wij hier beginnen aan onze derde prik, zitten veel arme landen nog zonder een eerste vaccinatie. Is dit wel de uitweg uit de pandemie?
Lees meer over
PfizerModernaAstrazenecaJohnson & JohnsonCoronavaccinCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelen