Overheid moet schadevergoeding betalen aan fabrikant en gebruikers van Stint
Gebruikers van een Stint met een lichte motor en de fabrikant van de Stint hebben recht op een schadevergoeding van de overheid. Dat heeft de Raad van State van vandaag geoordeeld. De elektrische vervoermiddelen mochten opeens niet meer de weg op, waardoor gebruikers werden gedupeerd. Het gaat om modellen met een motor van 800 watt.
Het gaat om schade die zowel de gebruikers als de fabrikant leden toen de minister na het ongeluk in Oss in september 2018 besloot de Stint van de weg te halen.
Aanrijding
Bij het ongeluk met in Oss wordt een Stint aangereden door een trein. Een begeleidster van een kinderdagverblijf was met de kinderen onderweg toen het voertuig bij de spoorwegovergang werd geraakt door een trein. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven en raakten een kind en de bestuurster van het voertuig zwaargewond.
De bestuurster van de Stint heeft verklaard dat zij de Stint wilde stoppen voor de spoorwegovergang, maar dat dit niet lukte. Getuigen bevestigden dat.
Daags na het ongeluk met de Stint besloot toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen het voertuig van de weg te halen.
Geen officiële toestemming
De hoogste bestuursrechter kan de minister niet verplichten de schade te vergoeden van gebruikers van 'zwaardere' Stints met een elektromotor van 1200 watt. Deze Stints met een groter vermogen hebben nooit officieel toestemming gekregen om op de openbare weg te rijden, maar hebben wel jarenlang deelgenomen aan het verkeer.
Dat valt deze gebruikers niet te verwijten, omdat voor hen niet duidelijk was en ook niet hoefde te zijn dat alleen de lichte Stint de weg op mocht. Daarom roept de Afdeling bestuursrechtspraak de minister op om met de gebruikers van deze zwaardere Stints te overleggen over schadevergoeding.
Het ministerie bestudeert het oordeel van de Raad van State.
De fabrikant achter Stint gooide vorig jaar oktober het bijltje erbij neer. De eigenaar zei toen dat hij zich 'besodemieterd' voelde, zoals te zien is in deze video: