Griep voor tweede jaar op rij afwezig, al kan het nog komen
Twee epidemieën tegelijk, griep en corona. Dat was de angst voordat deze winter begon. Maar waar we corona inderdaad nog niet onder controle hebben, lijkt de griep voor het tweede jaar op rij afwezig. Reden voor een klein feestje?
Eerst maar eens de cijfers voordat we dat soort conclusies gaan trekken. Kenniscentrum Nivel houdt de griepcijfers nauwgezet bij. In onderstaande grafiek hoeveel mensen met een influenza-achtig ziektebeeld worden geregistreerd. In week 52 was dat bijna niemand en ook in de weken daarvoor viel het flink mee:
Zegt zo'n grafiek dan alles? Nee. Voormalig huisarts en griepexpert Ted van Essen ziet inderdaad dat het 'op dit moment weinig is', maar het kan ook zijn dat door corona niet alle griepgevallen op de radar verschijnen. "De registratie voor griep ligt bij de huisartsen. Mensen gaan bij klachten nu een coronatest doen. Als die negatief is heeft dat geen consequenties en komen ze niet altijd meer bij de huisarts."
Wel wat besmettingen in Europa
Maar ook al zou dat zo zijn, dan is er alsnog weinig griep. Sinds de lockdown dalen de cijfers nog verder. Er is wel meer aan de hand dan vorig jaar, ziet Van Essen. Nog niet in Nederland, maar in Oost-Europa is wel al wat griep geconstateerd. "Dat zegt niks over de uitbreiding, maar is vaak wel een voorbode."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Die besmettingen ziet ook epidemioloog Mariëtte Hooiveld van het Nivel. "In landen als Kazachstan, Kosovo en Albanië wordt wel wat griep gevonden. Maar ook in Denemarken en Zweden. Het ligt daar net iets boven de epidemische grens."
Geen dubbele epidemie
Nu nog geen griep dus, maar wat niet is kan nog komen. "Het griepseizoen duurt van oktober tot half mei, dus als we straks misschien coronamaatregelen los gaan laten, kunnen we alsnog te maken krijgen met griep", zegt Hooiveld. Want daar zijn Van Essen en Hooiveld het zeker over eens: de coronamaatregelen werken ook erg goed tegen de griep.
Niet te snel juichen dus. Helemaal omdat de variant van het griepvirus dat gevonden is één van de meest ziekmakende is. "Dat is het H3N2-virus. Die heeft de meeste ziekteverschijnselen", zegt Van Essen.
Wat wel erg fijn is, is dat de griep dus niet tegelijk komt met de grote omikrongolf van corona die we nu te verduren krijgen. Twee ziektes tegelijk zou ons zorgsysteem waarschijnlijk niet aankunnen. Van Essen: "Maar ook als ze elkaar opvolgen kan dat problemen geven: de acute zorg zou dan nog langer de reguliere zorg in de weg kunnen zitten."
Griep komt altijd terug
Dát de griep terug zal keren, is volgens Van Essen een zekerheidje. "Dat komt omdat het overal in het dierenrijk voorkomt. Er is eigenlijk geen dier dat het influenzavirus niet bij zich draagt."
Als het virus dan terugkeert, zullen we er mogelijk tijdelijk meer last van krijgen dan voorheen. Dat komt omdat we in de coronaperiode geen weerstand hebben opgebouwd tegen influenza. Van Essen: "Daar maak ik me wel zorgen over, dit jaar hebben meer mensen dan ooit het griepvaccin genomen omdat er goed werd gecommuniceerd dat er mogelijk twee epidemieën kwamen. Hopelijk blijven mensen het vaccin nemen."
Maar voor nu dus toch een beetje goed nieuws. Want die twee epidemieën tegelijk, die lijken er niet te komen. Ook Van Essen is daar blij mee: "Dat was zeker spannend, dat wil je gewoon echt niet hebben." En Hooiveld: "Er zijn geen garanties, maar je verwacht dat zo lang er maatregelen tegen corona zijn, de griep niet heel erg rond zal gaan."