Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?
Youssef T. moet vandaag voor de eerste keer voor de rechter verschijnen. De advocaat wordt ervan verdacht dat hij criminele boodschappen van zijn neef Ridouan Taghi heeft doorgegeven aan de buitenwereld. Maar wie is deze Youssef? "Hij is heel maatschappelijk betrokken."
De schok was groot toen in oktober vorig jaar bleek dat Ridouan Taghi vanuit de gevangenis maandenlang had kunnen communiceren met de buitenwereld. Hij deed dat volgens het Openbaar Ministerie (OM) via zijn neef en advocaat Youssef T.
Samen zouden ze heimelijk overleg hebben gevoerd over drugstransporten en zelfs een gewelddadige uitbraakpoging hebben besproken.
Ridouan Taghi is de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Het OM ziet hem als de absolute leider van een drugsbende die minimaal zes liquidaties heeft laten uitvoeren. Sinds december 2019 zit hij vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, de strengst bewaakte gevangenis van Nederland. Nog nooit wist een gedetineerde eruit te ontsnappen.
Afluisteren gesprekken
Vanaf maart 2021 kreeg Ridouan Taghi regelmatig bezoek van zijn neef en advocaat Youssef T. De twee konden vertrouwelijk met elkaar praten, omdat Youssef strafrechtadvocaat is en daarom in beginsel niet afgeluisterd mag worden.
Dat veranderde toen uit onderschepte telefoonberichten de verdenking naar voren kwam dat Taghi vanuit de EBI zijn criminele werk voortzette. En dat T. zijn positie als advocaat misbruikte door als boodschapper op te treden.
Het OM is toen overgegaan op het schaduwen van T. "Via de rechter-commissaris zijn toen vrij forse opsporingsmiddelen ingezet. Daarbij zijn ook gesprekken afgeluisterd", zei hoofdofficier van justitie John Lucas eerder tegen RTL Nieuws.
Op basis van de eerste afgeluisterde gesprekken, oordeelde de rechter-commissaris dat 'het fluisteren, schrijven en krassen op papier' duidde op 'communicatie die voor anderen verborgen moet blijven', meldde NRC vorige week op basis van dossierstukken uit het onderzoek naar T. Op basis daarvan is geoordeeld dat het afluisteren 'gerechtvaardigd is'. Daarna is het afluisteren doorgegaan en zijn ook camera's geplaatst.
In oktober werd T. gearresteerd. Na de aanhouding van T. zijn het kantooradres in Utrecht en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht. Er zijn notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers in beslag genomen.
Geen banden criminele milieu
Wie in het verleden van Youssef T. duikt, ziet niets wat duidt op banden met het criminele milieu. "Voor zover ik dat kon beoordelen had hij een goedlopende eenmanszaak", zegt een advocaat die T. regelmatig in de rechtbank tegenkwam en anoniem wil blijven.
T. stond allerlei soorten verdachten bij, blijkt uit een inventarisatie van rechtbankzaken waarin hij optrad als advocaat. Zo verdedigde hij onder meer drie mannen voor het houden van een amfetaminelab in Nijmegen en stond hij een psychotische man bij die twee voor hem onbekende mensen in huis aanviel met messen. Ook was hij advocaat in een zaak over kleinschalige handel in soft- en harddrugs.
T. was een van de vier advocaten van Ridouan Taghi. De bekendste is Inez Weski.
Maatschappelijk betrokken
Naast zijn werk als advocaat toonde T. een grote 'maatschappelijke betrokkenheid', zegt de anonieme collega-advocaat. "Hij had bijvoorbeeld weleens overleg met justitie over de vraag hoe je nu het beste met jonge verdachten van Marokkaanse komaf kunt omgaan."
Ook was hij in januari 2015 aanwezig bij een lezing voor professionele tolken in Nieuwegein. Tijdens deze bijeenkomst hielden tolken, politici en advocaten een toespraak, onder wie T. zelf. Onder de titel 'Vertaald en toch onbegrepen' vertelde de strafrechtadvocaat waarom goede tolken zo belangrijk zijn voor het strafproces.
Sinds 2020 gaf T. gastcolleges aan rechtenstudenten op de Hogeschool van Amsterdam, schreef De Telegraaf. Een student omschreef T. als een 'erg vriendelijke man'. "Ik was enorm verbaasd toen ik hoorde dat mijn oud-begeleider was opgepakt."
Een andere student noemde T. 'goed en betrokken' in de begeleiding van de studenten. "Ik vond hem wel ontzettend op Ridouan Taghi lijken", zei hij tegen de krant.
'Handelde niet uit vrije wil'
T. krijgt vandaag voor het eerst de kans zelf iets in het openbaar te zeggen over zijn rol als advocaat van zijn neef Ridouan. NRC meldde dat Youssef T. achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris heeft gezegd hij niet uit 'vrije wil' optrad als boodschapper van Taghi. "Ik heb niet op school gezeten en ben geen advocaat geworden om als boodschappenjongen te fungeren."
De rechtszaak vandaag betreft nog geen inhoudelijke zitting. Het is een zogenoemde pro forma waarbij de voorlopige hechtenis van Youssef T. besproken zal worden en waarbij het OM een toelichting zal geven op de stand van het onderzoek. De zaak begint om 9:00 uur in Amsterdam.