Verlies aan inkomsten

Honderden zorgmedewerkers dreigen door corona arbeidsongeschikt te worden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHonderden zorgmedewerkers dreigen door corona arbeidsongeschikt te worden
RTL

Minstens 500 zorgmedewerkers die aan het begin van de coronapandemie long covid hebben opgelopen, dreigen hun baan op korte termijn kwijt te raken. Doordat zij dan arbeidsongeschikt worden, nemen hun inkomsten met de helft af. Vakbond FNV wil dat het kabinet met een oplossing komt voor deze mensen die tijdens de eerste coronagolf 'in de frontlinie stonden'.

De zorgmedewerkers die in het begin van de coronapandemie de langdurige ziekte long covid opliepen, zijn binnenkort twee jaar ziek. Tijdens de eerste coronagolf van maart tot juli 2020 werkten veel zorgmedewerkers nog zonder persoonlijke beschermingsmiddelen.

Verlof zorgpersoneel ingetrokken: 'Zomervakantie moest ik ook al afzeggen'
Lees ook

Verlof zorgpersoneel ingetrokken: 'Zomervakantie moest ik ook al afzeggen'

Velen van hen liepen corona op, en een aantal van hen de langdurige variant long covid. Die aandoening leidt tot langdurige klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, aanhoudende verhoging, depressie en geheugenproblemen.

Ambulancemedewerker Mariska

Ook ambulanceverpleegkundige Mariska Hoos (46) uit het Brabantse Vlijmen liep in april 2020 waarschijnlijk tijdens haar werk corona op. Als het herstelproces helemaal niet vordert blijkt het long covid te zijn. "Ik wilde langzaam mijn conditie weer opbouwen, maar dat ging helemaal niet. Ik was al na een paar stappen uitgeput."

Mariska probeerde met behulp van revalidatie toch haar normale leven weer op te pakken. Ze trachtte meerdere keren tevergeefs om weer aan het werk te gaan. "Het was heel frustrerend. Ik begon ook echt aan mezelf te twijfelen want ik wilde zo graag beter zijn, maar het lukte gewoon niet."

Mariska Hoos liep long covid op en komt in april in de WIA terecht.
Mariska Hoos liep long covid op en komt in april in de WIA terecht.

Afgekeurd

De specialisten zeiden tegen haar dat ze niet wisten of ze nog beter gaat worden en de arbo-arts keurde haar kortgeleden volledig af. Mariska heeft de hoop opgegeven dat ze snel weer in haar oude baan aan de slag kan. "Dat gaat echt niet. Ik vind het heel naar want ik heb echt een passie voor m'n beroep." Straks in april, na twee jaar ziekte, komt Mariska in de WIA terecht.

Arbeidsongeschikte werknemers kunnen na twee jaar ziekte hun baan verliezen: vanaf dat moment kan de arbeidsovereenkomst door de werkgever worden opgezegd. Deze werknemers komen dan in de WIA terecht. Voor zorgmedewerkers betekent dat een afname van hun netto-inkomsten van 30 tot 50 procent.

Tegemoetkomingsfonds

En dat is onacceptabel, vindt vicevoorzitter van het FNV Kitty Jong. "De FNV wil daarom dat er met spoed werk gemaakt wordt van een financiële tegemoetkoming voor deze zorgwerkers die in de frontlinie stonden en soms nog steeds staan."

Volgens de vakbond zou het kabinet dat moeten doen door het oprichten van een tegemoetkomingsfonds voor zorgmedewerkers. Dat soort fondsen is er op dit moment ook al voor beroepsziekten zoals de schilderziekte en asbestziekten. Iedere zorgverlener die langer dan een jaar ziek is door een coronabesmetting, moet volgens het FNV een compensatie krijgen uit dat fonds voor de terugval in inkomsten.

Zorgvakbond NU'91 ondersteunt deze oproep. Woordvoerder Michel van Erp benadrukt dat veel van hun leden negatieve gevolgen ervaren, ook financieel: "Het is vaak te ingewikkeld om een werkgever verantwoordelijk te stellen, dus het zou goed zijn als de overheid deze mensen tegemoet komt."

Reactie ministerie:

"Het is heel naar dat zorgprofessionals die twee jaar geleden vooraan stonden bij de bestrijding van Covid, mogelijk als gevolg daarvan nu langdurige klachten na Covid hebben en daar schade van ondervinden.

De minister van LZS gaat graag in op de uitnodiging om in gesprek te gaan met een aantal long Covid-patiënten en de FNV, naar aanleiding van het rapport dat zij vandaag ontving over deze problematiek. Zij zal, nadat deze gesprekken plaatsvonden, met een nadere reactie komen.

Op dit moment is er ondersteuning, gericht op herstel, en zo mogelijk, re-integratie, via C-support en de reeling paramedische herstelzorg. Deze ondersteuning is beschikbaar voor iedereen die na Covid met langdurige klachten kampt."

Lees meer over
FNVCoronabesmettingenGezondheidszorg