Spanning Oekraïne loopt op: familie ambassadepersoneel VS teruggeroepen
Amerika heeft de familieleden van het ambassadepersoneel in Oekraïne opgeroepen dat land te verlaten. Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. De evacuatie begint maandag al.
De VS houdt rekening met een Russische inval in Oekraïne. President Poetin heeft een grote troepenmacht samengetrokken bij de Oekraïense grens en de marine oefent in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Het Kremlin wil dat de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en garandeert dat Oekraïne geen lid wordt van het westerse bondgenootschap.
Nederland: geen aanleiding voor vertrek
Ook de Duitse autoriteiten treffen voorbereiding om de medewerkers van de ambassade en hun gezinsleden te repatriëren. Het plan wordt ten uitvoer gebracht zodra de spanning verder oploopt en een oorlog dreigt uit te breken.
Nederland ziet op dit moment geen reden om ambassadepersoneel weg te halen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd weten. "We houden de ontwikkelingen voortdurend in de gaten en wegen steeds af welke stappen we moeten nemen", aldus het ministerie. "Daarbij bekijken we uiteraard ook of er aanleiding is om medewerkers van de ambassade te laten vertrekken. Op dit moment is daar geen aanleiding toe."
Afgelopen nacht landde op het vliegveld van Kiev een Amerikaans vrachtvliegtuig met militaire goederen. In opdracht van president Joe Biden is ongeveer 90 ton 'aan dodelijke hulp is verstuurd', waaronder munitie voor degenen die vanuit de frontlinies Oekraïne verdedigen.
Volgens Amerika wordt met de zending aangetoond dat de Amerikanen 'Oekraïne willen helpen bij het versterken van zijn defensie tegen de groeiende Russische agressie'.
Spanningen lopen hoog op
Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dicht bij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere westerse leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.
De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en andere westerse landen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. Hele dorpen zijn daardoor zo goed als verlaten, maar niet iedereen wenst te vertrekken: