Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. (95) overleden
Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de bekendste strafpleiters van het land.
Moszkowicz werd in Duitsland geboren. In 1933 vluchtte hij met zijn moeder en zijn jongere zusje naar Nederlands Limburg; zijn vader zat toen tijdelijk gevangen wegens diens activiteiten voor de sociaaldemocratische beweging. In de Tweede Wereldoorlog belandde het gezin Moszkowicz in het vernietigingskamp Auschwitz.
De moeder van Moszkowicz, zijn jongere zusje en 2-jarige broertje werden direct na aankomst vergast. Vader Abraham werd later vermoord. Na zijn terugkeer werd hij opgenomen in een Limburgs gezin, waar hij zijn latere echtgenote zou vinden.
Avondstudie
Op 12 juni 1958 werd Moszkowicz als advocaat beëdigd. Na een avondstudie - Moszkowicz runde eerst een textielbedrijfje. Hij zou uitgroeien tot 's lands bekendste strafadvocaat, opererend vanuit een statig kantoor aan de Wilhelminasingel in Maastricht.
Het feit dat zijn vier zonen Bram, David, Robert en Max eveneens advocaat werden, droeg bij aan zijn roem: er was sprake van een heuse dynastie.
In 2004 kreeg hij een beroerte, waarna hij in 2013 werd uitgeschreven als advocaat. Zijn zoons volgden allemaal zijn voetsporen, met wisselend succes.
'Buitengewoon scherpzinnig'
Journalist John van den Heuvel, die hem goed kende, reageerde op zijn overlijden in de uitzending van RTL Boulevard. "Ik ben er een beetje ontdaan van moet ik zeggen", zei hij. Hij herinnert hem als een 'buitengewoon scherpzinnig advocaat':
Volgens Van Den Heuvel is het overlijden een schok in de advocatuur en de rechterlijke wereld. "Ik kende hem goed. De laatste jaren ging het niet meer zo goed met hem qua gezondheid. Hij was een buitengewoon scherpzinnig advocaat. In alle geruchtmakende zaken vanaf de jaren 70 speelde hij een hoofdrol. Hij werd gerespecteerd bij zijn cliënten maar ook bij de rechterlijke macht en bij officieren van justitie."
Heinekenontvoering
Max Moszkowicz deed als advocaat onder andere de zaak van de Heinekenontvoering. De twee ontvoerders, Cor van Hout en Willem Holleeder vluchtten naar Frankrijk. Door een 'juridisch spitsvondigheidje' van de advocaat konden ze niet worden uitgeleverd voor ontvoering. "Dat werd een enorme rel", herinnert Van de Heuvel.
'Leermeester van mijn vader'
De zoon van Peter R. de Vries reageerde via Twitter. Daarbij plaatste hij een foto van Moszkowicz met zijn vader.
De Vries noemt hem 'een grootheid in de strafrechtadvocatuur'. "De juridische leermeester van mijn vader."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.