Belgische politie pakt 'terreurgroep in opbouw' op, politicus mogelijk doelwit
Er wordt steeds meer bekend over een grote politieactie in de regio Antwerpen waarbij gisteren dertien personen zijn opgepakt. Zij zouden samen een jihadistische terreurgroep in opbouw vormen die een aanslag wilde plegen op Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter.
Zo'n honderd agenten van de federale Belgische politie vielen dinsdagochtend binnen op dertien adressen in de regio Antwerpen, waaronder in de wijken Borgerhout, Hoboken en Borsbeek.
Link met Syrië en overval
Onder de dertien arrestaties zitten een aantal bij de politie bekende namen, meldt de Belgische krant De Morgen een dag later. Zij zouden gelinkt zijn aan Syrië, een mislukte overval op een woning in Hoboken voor het stelen van drie miljoen euro in bitcoin, en het plannen van een aanslag op Filip Dewinter, het boegbeeld van de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang.
"Een Antwerpse groep kwam in beeld binnen het salafistisch jihadistisch milieu en het doel van deze actie was om de activiteiten van deze groep verder in kaart te brengen", verklaart het federaal parket in Brussel, dat verder geen commentaar wil geven, tegen Belgische media.
Vroegtijdig opgepakt
Duidelijk is dat de dertien in een vroeg stadium zijn opgepakt. Het gaat om 'een organisatie in opbouw, ze waren mensen aan het verzamelen', zegt een anonieme bron binnen het OM tegen De Morgen. Die noemt de organisatie in een adem met de eerder opgedoekte radicale moslimgroepering Sharia4Belgium. De opgepakte leden zouden 'antiwesterse propaganda' verspreiden, schrijft De Standaard.
"Als dit klopt, kan het zijn dat er nieuw leven is geblazen in dit netwerk", zegt terrorismedeskundige Bibi van Ginkel. "Sharia4Belgium is nooit opgeheven, maar langzaam naar de achtergrond verdwenen. Daar is flink op ingezet door de Belgische autoriteiten en arrestaties van betrokken personen."
Ademruimte in Afghanistan
Terreurdreiging uit jihadistische hoek staat weer hoger op de agenda door de ontwikkelingen in Afghanistan. Van Ginkel: "Sinds de taliban daar aan de macht zijn, krijgen terroristische organisaties meer ademruimte. Dat kan ook een aantrekkende werking hebben op extremisten vanuit Nederland."
De jihadistische beweging wordt in Nederland nog steeds als de grootste terroristische dreiging beschouwd, blijkt uit het laatste dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van eind oktober. Concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland zijn er niet, maar een aanslag is wel 'voorstelbaar' omdat er personen zijn 'die radicaliseren of sterk geradicaliseerd zijn en een dreiging (kunnen) vormen voor de nationale veiligheid'.
Inlichtingendiensten in West-Europa blijven volgens Van Ginkel beducht op terugkeerders uit met name Syrië en Irak die hier een veiligheidsrisico vormen, net als op mensen die al hun straf hebben uitgezeten maar mogelijk in de gevangenis beïnvloed zijn.