Tot en met 25 februari

3 grote stappen, snel achter elkaar: alle versoepelingen op een rij

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP3 grote stappen, snel achter elkaar: alle versoepelingen op een rij
RTL

De coronamaatregelen komen niet in één keer te vervallen, maar in 'drie grote stappen': vandaag, komende vrijdag én de vrijdag erop, 25 februari. Een overzicht van de veranderingen die eraan zitten te komen.

Per direct

Vanaf nu mag je thuis weer meer dan vier mensen tegelijk ontvangen. Het thuiswerkadvies verandert: de aanbeveling is nu om maximaal de helft van de werktijd op kantoor door te brengen.

"Het land gaat weer open", zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) op de persconferentie waarin hij de versoepelingen aankondigde:

Per 18 februari

De horeca en de cultuursector mogen langer openblijven, tot 01.00 uur 's nachts. Nu moeten onder meer cafés, restaurants en theaters de deuren nog om 22.00 uur sluiten.

Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog van kracht op de plekken waar het nu ook al moet worden getoond (horeca, bioscopen, musea, theaters, professionele sportwedstrijden).

Een vaste zitplaats is op deze locaties vanaf 18 februari niet langer verplicht. Dat geldt ook voor het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand.

Akkoord over versoepelingen: mondkapjes blijven in ov en vliegtuigen
Lees ook

Akkoord over versoepelingen: mondkapjes blijven in ov en vliegtuigen

Ook het maximumaantal bezoekers verdwijnt. Daarbij geldt dan wel dat op locaties met meer dan 500 mensen een vaste zitplaats én het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog verplicht blijven.

Het isolatieadvies wordt versoepeld: wie positief getest is, hoeft niet langer zeven dagen in isolatie te blijven, maar vijf (na een klachtenvrije periode van 24 uur). Wie positief getest is mét klachten, begint de isolatieperiode te tellen vanaf het ontstaan van de klachten. Wie geen klachten heeft, begint te tellen vanaf de testdatum.

Per 25 februari

Vanaf vrijdag 25 februari gelden de normale openingstijden weer. Het coronatoegangsbewijs komt te vervallen voor locaties met minder dan 500 mensen. Daarnaast verdwijnt ook de anderhalve meter afstand.

Het dragen van een mondkapje bij verplaatsingen in de horeca, het onderwijs en winkels is vanaf 25 februari niet langer voorgeschreven. 

Ook wordt het maximumaantal bezoekers losgelaten en de vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent, zegt het kabinet, dat ook de nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt open kunnen.

Waar meer dan 500 mensen bij elkaar zijn zónder vaste zitplaats, zoals in de nachthoreca of op festivals, geldt het 1G-beleid: iedereen moet er een testuitslag kunnen laten zien. Beurzen en congressen zijn daarvan uitgezonderd, net als andere doorstroomlocaties.

Ná 25 februari blijft nog de plicht om een mondkapje te dragen in het ov en op de luchthaven. Dat is 'om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen'.

Op 25 februari komt ook de quarantaineplicht te vervallen voor reizigers uit zeerhoogrisicogebied die terugkeren naar Nederland. De kleur in het reisadvies die het ministerie van Buitenlandse Zaken aan landen toekent, is niet langer afhankelijk van de coronasituatie.

Lees meer over
CoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandLink in bio