QR-codes 'netjes op orde'

Eerste ouderwetse stapavond (met 1G-beleid) verloopt probleemloos

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPEerste ouderwetse stapavond (met 1G-beleid) verloopt probleemloos
RTL

De eerste stapavond met het nieuwe 1G-testbeleid leek vannacht geen grote problemen aan de deur op te leveren bij de grote nachthoreca. Zowel bij een carnavalsfeest in de Music Dome in Kerkrade als bij een techno-avond in De Marktkantine in Amsterdam had vrijwel iedereen zijn testbewijs op orde. "Het valt mij alles mee."

Dat lieten de organisatoren van de feesten vannacht weten aan persbureau ANP. Veel grote horecalocaties openden voor het eerst hun deuren voor een ouderwetse club- of feestavond, zonder coronabeperkingen.

Veel vragen over nieuwe regels

Voor gelegenheden waar meer dan vijfhonderd mensen samenkomen is wel een negatieve coronatest vereist. De Music Dome en de De Marktkantine kregen van tevoren veel vragen over de nieuwe testregels.

Geen 1,5 meter meer: dit zijn de coronaregels vanaf vandaag
Lees ook

Geen 1,5 meter meer: dit zijn de coronaregels vanaf vandaag

Bij het feest in Kerkrade waren zo'n 2400 carnavalsvierders aanwezig, liet organisator Ramon Luckers weten. Bijna iedereen had 'netjes zijn QR-code op orde'. Een handjevol feestvierders werd geweigerd aan de deur omdat het testbewijs niet klopte.

Paar teleurstellingen

Het ging dan volgens Luckers met name om mensen die positief waren getest, maar een herstelbewijs bij zich hadden. "Dat is heel verwarrend. Ze hebben namelijk een herstelbewijs en zijn dus feitelijk genezen, maar je kunt nog wel positief testen een aantal weken nadat je hersteld bent. Het antwoord was dan dat wij ons toch helaas aan het testbeleid moeten houden."

In De Marktkantine waren alle 2000 kaarten voor het technofeest uitverkocht. Anderhalf uur nadat de deuren opengingen had de Amsterdamse club ongeveer vijftien mensen geweigerd die hun testbewijs niet op orde hadden.

"Ik moet zeggen dat het mij alles meeviel", vertelde een medewerkster. "Misschien hadden de meesten daarvan last minute een kaartje gekocht en niet stilgestaan bij de testregels van Testen voor Toegang. En mogelijk zat er ook een enkele toerist bij."

'Geen zin in test'

Het overleg van Nederlandse nachtclubs Nachtbelang liet eerder weten dat het testbeleid voor grote clubs naar verwachting niet goed gaat werken. Mensen hebben waarschijnlijk geen zin om zich te laten testen voor een avondje uit, zo redeneerde de organisatie.

De pandemie lijkt misschien bijna voorbij, maar volgens viroloog Eric Snijder van het LUMC moeten we niet te vroeg juichen.
Lees meer over
CoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandCoronatoegangsbewijsCoronatestHorecaCoronabesmettingenLink in bio