Hatsjoe! Was dat corona, of gewoon hooikoorts?
Het is prachtig weer, maar voor hooikoortspatiënten is dat minder gunstig. Er hangen namelijk flink wat pollen in de lucht. En de symptomen van hooikoorts lijken veel op die van mensen met corona. Hoe weet je waar die nies vandaan komt, en moet je testen of niet?
Aan het begin van de coronacrisis ontstond al snel het woord 'niesschaamte': niezen in het openbaar kan je op scheve blikken komen te staan.
En ook nu zweven de pollen weer volop door de lucht. Daar hebben een hoop mensen last van. En het voelt toch nog steeds wat ongemakkelijk om snotterend naar buiten te gaan in deze tijd.
Duitse pollen
Oorzaak van die jeuk in de ogen en dat gekriebel in de neus is de zwarte els. Die boom zit vol met pollen en komt nu in bloei. De pollenradar van Buienradar staat vandaag voor een groot deel van het land op een 6 (van de 10).
Ook pollen uit Duitsland spelen mee: doordat de wind uit het oosten komt, waaien die zo ons land binnen. Omdat het droog weer is, blijven die pollen lang in de lucht. En doordat we een zachte winter hebben gehad, bloeit er ook nog eens een stuk meer.
"Vroeger, toen er nog strenge winters waren, zag je dit verschijnsel nooit", zegt Buienradar-meteoroloog William Huizinga. "Maar de winters worden steeds zachter, en daardoor komen bomen, struiken en plantjes veel eerder in bloei."
Testen?
Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft hooikoorts. Dat zijn bij elkaar een hoop mensen die deze week snotteren en proesten. Moeten die nou allemaal binnenblijven en zich laten testen?
Het RIVM doet vooral een beroep op het eigen inschattingsvermogen. Mensen met allergieën kunnen dat over het algemeen goed zelf herkennen.
In principe kun je dus gewoon naar buiten, schreef het instituut al eerder. "Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het die klachten van de hooikoorts zijn." Hetzelfde geldt voor klachten die typisch passen bij een allergie.
Bij twijfel: laat je testen
Een loopneus, waterige en jeukende ogen: het zijn typische klachten bij hooikoorts en niet bij corona. Niezen en hoesten is een ander verhaal. De conclusie van het RIVM is vooral: bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen dan normaal: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
In onderstaand filmpje van het RIVM worden de verschillen én overeenkomsten tussen hooikoorts en corona uitgelegd. Bij koorts is het sowieso opletten. Ondanks de naam krijg je van hooikoorts geen koorts. Het is wel een coronasymptoom – en dus is het dan verstandig om je te laten testen.
'Bel de huisarts'
Heb je veel last, en ben je toch overtuigd dat de klachten door hooikoorts komen? Bel dan vooral de huisarts als de middeltjes van de drogist niet (volledig) werken, raadde KNO-arts Wytske Fokkens eerder aan.
"Een groot deel van de mensen met hooikoorts kan met medicatie volledig klachtenvrij zijn, dus waarom zou je je vervelender voelen dan nodig is?"
Je hoeft daarvoor niet eens fysiek langs te gaan. "Je kunt die ook telefonisch vragen. In de richtlijn staat precies welk medicijn je moet krijgen: een neusspray met corticosteroïden die absoluut niet schadelijk is. Er zullen maar weinig huisartsen zijn die zo'n spray in deze tijd niet telefonisch willen voorschrijven."