Lenteachtig

Zon blijft volop schijnen én het wordt warmer: dit weekend zelfs 15 graden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZon blijft volop schijnen én het wordt warmer: dit weekend zelfs 15 graden
RTL

Zonnig was het al, maar de komende week wordt het helemaal aangenaam. De zon zal volop schijnen en het wordt alsmaar warmer. "Dit weekend kan het zelfs 15 graden worden, en dat is echt een hoge temperatuur voor de tijd van het jaar."

Dat vertelt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Hij garandeert: wie van de zon houdt, heeft de komende dagen geluk. "Vandaag, morgen en woensdag is er zelfs geen wolkje aan de lucht te bekennen. Het wordt heerlijk zonovergoten, ik hou ervan."

Ook 's nachts steeds warmer

De temperatuur zal vandaag oplopen naar zo'n 7 graden, en ook morgen variëren de temperaturen tussen de 7 en 10 graden. 's Nachts blijft het nog wel even koud. "De aankomende nacht, en ook in de nacht van dinsdag op woensdag, zal het gemiddeld zo'n -3 graden worden. Dat is echt nog wel koud. Maar ook daar komt verandering in", vertelt Dorrestein.

In de nacht van woensdag op donderdag ligt de temperatuur namelijk al rond het vriespunt en in de nachten daarna zal het zelfs niet meer vriezen.

Lekker meekijken: camera’s Beleef de Lente staan weer aan
Lees ook

Lekker meekijken: camera’s Beleef de Lente staan weer aan

Het wordt dus niet alleen in de nacht warmer, de komende dagen stijgt de temperatuur steeds een beetje. "En dan komen we dit weekend uit op zo'n 15 graden. Gemiddeld is het zo'n 10 graden halverwege maart, dus dit is zacht voor de tijd van het jaar."

In tegenstelling tot de komende dagen kunnen we dit weekend wel wat neerslag verwachten. "Toch zijn dit echt lenteachtige omstandigheden. En dat zie je in de natuur terug: de krokussen en narcissen staan in bloei, en er worden nieuwe dieren geboren."

Lente start steeds eerder

Het KNMI heeft onderzoek gedaan naar de start van de lente voor de natuur. Hierbij hielden ze de definitie aan dat de weekgemiddelde temperatuur 10 graden moest zijn om de lente te laten beginnen. De resultaten daarvan waren duidelijk: de lente begint steeds vroeger.

Rond 1900 begon de lente gemiddeld zo'n 100 dagen na de start van het jaar, zo rond half april dus. In de jaren '70 kroop dat gemiddelde omhoog naar 110 dagen. Daarna ging het hard bergafwaarts. Door een paar bizar zachte maanden aan het begin van het jaar in de 00's zakte het gemiddelde naar de 70ste dag van het jaar.

De vroegste start van de lente op deze manier is in 2007 gemeten. Toen was tussen 6 en 13 januari al sprake van een weekgemiddelde temperatuur van 10 graden. Inmiddels is het gemiddelde weer iets omhoog gekropen en begint de lente gemiddeld rond de 80ste dag van het jaar, zo in de tweede helft van maart. Het onderzoek concludeert dat de lente zich in de natuur tegenwoordig drie weken eerder voordoet dan vroeger.

(Bron: Buienradar)

Bij de zonovergoten dagen past ook een waarschuwing, vertelt Dorrestein. De meteoroloog heeft namelijk al meerdere meldingen gekregen van mensen die dit weekend licht verbrand zijn door de zon.

'Smeer je in'

"We hebben te maken met een hele heldere lucht, met weinig wolken en een zon die iets rechter omhoog staat. Dat betekent dat de zonkracht toeneemt. Het is nog niet schrikbarend, maar wees er wel alert op. Als je de hele dag in de tuin gaat werken, smeer je dan goed in."

Bekijk hier hoe warm het bij jou is:

Buienradar
Lees meer over
Martijn DorresteinBuienradarWeerWeersverwachtingLenteNederland