Verzachting van de koopkrachtdreun

Kabinet wil accijnzen en btw op energie tijdelijk verlagen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Kabinet wil accijnzen en btw op energie tijdelijk verlagen
RTL

Het kabinet trekt flink de portemonnee om de koopkrachtdreun te verzachten. Zo wil het kabinet de accijns op brandstof en de btw op energie verlagen. Mensen met de laagste inkomens krijgen 600 euro extra compensatie, bovenop de 200 euro die ze al zouden krijgen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan het RTL Nieuws na berichtgeving van het AD.

Gas en elektriciteit vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar zouden tijdelijk onder het lage tarief van 9 procent gaan vallen. Tanken wordt ook goedkoper, de accijnsverlaging drukt de benzineprijs met 17 cent en diesel met 11 cent.

De maatregelen zouden per 1 juli ingaan voor in eerste instantie een halfjaar. Het totale pakket aan maatregelen kost de staatskas 2,3 miljard.

Historische koopkrachtdaling komt op ons af: wat kan daaraan worden gedaan?
Lees ook

Historische koopkrachtdaling komt op ons af: wat kan daaraan worden gedaan?

De stijgende energieprijzen raken vooral de lagere inkomens hard in de portemonnee, becijferde het Centraal Planbureau gisteren. De koopkracht daalt dit jaar in doorsnee met 2,7 procent. Mensen met een kleine portemonnee worden dubbel zo hard geraakt. Het kabinet zei gisteren al de dreun te willen verzachten.

Eenmalige uitkering

Eind vorig jaar trok het kabinet ook al drie miljard euro uit om de stijging van de energierekening te verzachten. De energiebelasting ging omlaag, wat zo’n 400 euro per huishouden scheelt.

Zo’n 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum zouden daarnaast een eenmalige uitkering krijgen van 200 euro om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Dit moet nog gebeuren en loopt via de gemeenten. Het kabinet kijkt of de compensatie voor deze groep flink kan worden verhoogd, tot in totaal 600 of 800 euro.

De compensatie gaat miljarden euro's kosten.