Knoop doorgehakt

Oekraïners krijgen 60 euro leefgeld per week en mogen per direct gaan werken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOekraïners krijgen 60 euro leefgeld per week en mogen per direct gaan werken
RTL

Oekraïners die naar ons land zijn gevlucht en in een opvang zitten, kunnen 60 euro per week krijgen. Oekraïense vluchtelingen die in een gastgezin belanden, krijgen van het kabinet 135 euro leefgeld per week. Als zij bij een gastgezin gaan wonen, kunnen zij met het geld bijdragen in de kosten, stelt het kabinet.

De 135 euro is bestemd voor het eerste gezinslid, daarna wordt het bedrag afgebouwd. Oekraïners die willen, kunnen vanaf vandaag al werken. Het kabinet roept werkgevers op om deze mensen een warm welkom te geven.

Volgens minister Carola Schouten (Armoedebeleid) zal het leefgeld zo snel mogelijk worden uitgekeerd. "Het duurt nog even, er moeten nog een paar stappen worden gezet", zei Schouten na de ministerraad waarbij de hoogte van het leefgeld is vastgelegd. "We koppelen het geld aan de Oekraïners zelf."

Regeling van een paar maanden

Dat houdt in dat Oekraïners kunnen kiezen of zij met het geld willen bijdragen in de kosten van het gastgezin. De regeling gaat sowieso een paar maanden duren, daarna gaat het kabinet opnieuw de situatie bekijken. Hoeveel de regeling in totaal gaat kosten, is niet bekend.

Daarmee krijgen Oekraïners in de opvang evenveel als 'gewone' asielzoekers in Nederland.

Hoeveel Oekraïense vluchtelingen kan Nederland opvangen?
Lees ook

Hoeveel Oekraïense vluchtelingen kan Nederland opvangen?

Er zijn nu ruim 7200 Oekraïners geregistreerd in Nederland. Het zijn er naar verwachting meer, want niet iedereen heeft zich nog geregistreerd. Gemeenten hebben tot nu toe zo'n 21.000 opvangplekken vrijgemaakt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat moet op korte termijn stijgen naar 50.000 plekken.

Direct aan het werk

Oekraïense vluchtelingen kunnen in ons land ook gebruik maken van de gezondheidszorg, het onderwijs en kunnen ook aan het werk. "Dat kan vanaf vandaag", zegt Karien van Gennip (Sociale Zaken). Het kabinet heeft daarvoor een spoedregeling ingediend bij de Raad van State, met terugwerkende kracht. 

Werkgevers wordt wel gevraagd om Oekraïense medewerkers aan te melden, omdat het kabinet wil weten wie waar werkt.