'Scholen vragen verplichte ouderbijdrage, ondanks wetswijziging'
Hoewel het sinds een wetswijziging niet meer mag, vragen sommige scholen toch nog een verplichte ouderbijdrage. Die zou in heel Nederland vrijwillig moeten zijn. Sommige schoolbesturen 'doen alsof ze de wetwijziging niet kennen om te kijken hoe ver ze kunnen komen'.
Dat niet alle scholen zich aan de nieuwe wet houden blijkt uit onderzoek van Leergeld Nederland, schrijft NRC vandaag. Bij zo'n 15 procent van de stichtingen waar Leergeld Nederland navraag heeft gedaan, blijkt dat kinderen zelfs worden uitgesloten van activiteiten als de ouderbijdrage niet is betaald.
Bijles, uitjes en tweetaling onderwijs
Het gaat niet alleen om leuke uitjes, maar bijvoorbeeld ook om bijles, extra huiswerkbegeleiding of tweetalig onderwijs waarvoor geen verplichte ouderbijdrage meer mag worden gevraagd. Landelijk was de gemiddelde ouderbijdrage in 2019 zo'n 57 euro, maar op sommige scholen zijn bedragen boven de 600 euro geen uitzondering.
'Opportunistisch denken'
Paul Zoontjens, emeritus hoogleraar onderwijsrecht, zegt tegen NRC dat hij 'niet verbaasd' is dat sommige scholen tegen de regels in om een verplichte bijdrage blijven vragen.
"Ik heb nog nooit meegemaakt dat een schoolbestuurder in de wet heeft gekeken", zegt hij. Ook zouden scholen 'opportunistisch' kunnen denken door net te doen alsof ze de wetswijziging niet kennen, schrijft NRC.
Controle inspectie
De onderwijsinspectie laat weten dat het 'actief controleert' of scholen zich aan de nieuwe wet houden. Wie de regels overtreedt, riskeert 'een opschorting van de rijksbekostiging'.