Minder lenen

Hypotheekrente hard gestegen: maandlasten nieuw huis lopen op

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© ANPHypotheekrente hard gestegen: maandlasten nieuw huis lopen op
RTL

Alsof de zoektocht naar een huis al niet lastig genoeg was, lopen woningzoekenden nu tegen een extra hobbel aan. De hypotheekrente is de afgelopen weken dermate hard gestegen, dat de maandlasten van dat felbegeerde nieuwe huis hoger zijn dan waarschijnlijk eerder werd gedacht.

Waar begint je zoektocht naar een nieuwe woning? Nou, meestal op Funda natuurlijk. Maar voor je daar serieus gaat zoeken naar een woning die je daadwerkelijk kunt betalen, is het toch handig om eerst je financiën op een rijtje te zetten.

Hoeveel kan ik maximaal lenen? Wat wil ik maandelijks kwijt zijn aan woonlasten, zodat ik ook nog leuke dingen kan doen? Hoeveel mag ik maximaal bieden?

Een procentpunt erbij

Door de wooncrisis is de kans groot dat je al maanden geleden dit rekensommetje hebt gemaakt, maar nog altijd op Funda zit te zoeken. Dan is het goed om te beseffen dat er wel wat veranderd is. De hypotheekrente is namelijk fors gestegen de afgelopen tijd.

De rente op de populairste hypotheek, een annuïteitenhypotheek waarvan de rente voor twintig jaar vaststaat, is sinds 1 januari met bijna een procentpunt gestegen, berekende Van Bruggen Adviesgroep.

Wie een hypotheek neemt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), betaalt gemiddeld zo'n 2,4 procent aan rente. Wie een huis zonder NHG koopt – en dat moet in principe bij alle huizen boven de 355.000 euro – betaalt gemiddeld zelfs bijna 2,8 procent rente. Dat is na jaren van steeds maar weer dalende rentes wel even slikken.

Rekensom: hogere rente doet pijn

Maar wat betekent dit voor je maandlasten? Stel, je hebt een huis gekocht van 350.000 euro en je hebt dat volledig met een NHG-hypotheek gefinancierd. Dan liggen je bruto lasten 174 euro per maand hoger dan een paar maanden geleden. Gelukkig verzacht de hypotheekrenteaftrek enigszins de pijn. Netto ben je 66 euro per maand duurder uit.

Daar staat tegenover dat je een annuïteitenhypotheek langzamer aflost als de rente hoger is. En dat tikt harder aan. Kijken we naar een periode over tien jaar, dan liggen je totale kosten door de hogere hypotheekrente bijna 20.000 euro hoger. Simpel gezegd 2000 euro per jaar dus.

Wat kun je doen?

Om de maandlasten toch wat omlaag te krijgen, kiezen steeds meer mensen voor een aflossingsvrij deel, vertelt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. Al blijft de hypotheekschuld daarmee altijd hoger.

Een andere optie is ervoor kiezen om de rente voor een kortere periode vast te zetten. Dat gebeurt ook iets vaker dan eerder, ziet Hagedoorn.

Oscar Noorlag, marktkenner bij Van Bruggen Adviesgroep, raadt woningzoekenden aan om, zeker nu de rentes stijgen, een extra marge aan te houden bij het doen van je bod. Uitwijken naar een andere geldverstrekker zit er namelijk niet in, legt hij uit. "We zien nu dat bijna alle geldverstrekkers wekelijks hun rente verhogen."

Iets minder hypotheek

Je zou denken, als de rente stijgt, en daarmee dus ook de maandlasten, dan kan er minder geleend worden. Dat is ook zo, al gaat het niet om hele grote bedragen. Een stel dat dubbel modaal verdient en kiest voor de maximale NHG-hypotheek, kan 7000 euro minder lenen dan voorheen.

Toch kan dat wel net het verschil zijn tussen het winnende en het verliezende bod. Maar omdat de meeste mensen niet maximaal lenen, komt dat zelden voor, legt Hagedoorn uit. "Al is er natuurlijk een deel dat wel maximaal leent. Voornamelijk starters in de Randstad. Die kunnen er wat meer last van hebben."

Problemen lijken mee te vallen

Hoewel een hogere rente voor woningzoekenden niet leuk is, vallen de problemen mee. Zowel Noorlag als Hagedoorn zien dat de meeste mensen bij het doen van een bod weten wat ze kunnen lenen. Het is ook niet zo dat er nu veel meer mensen hun financiering niet rond krijgen.

Ook makelaars zien nog geen verschuiving door de hogere rente. "We zien dat kopers zich heel goed voorbereiden als ze een bod doen. Dus ze weten hoe lang hun polsstok is", zegt woordvoerder Marc van der Lee van makelaarsvereniging NVM.

Wie hoopt dat de huizenprijzen zakken door deze hogere rente komt trouwens bedrogen uit. Daar is de enorme krapte op de woningmarkt nog veel te dominant voor.

Lees meer over
NVMDe HypotheekshopVan Bruggen AdviesgroepHypotheekHypotheekrenteWoningmarktZ link in bio