Oranjes bij herdenkingsdienst voor prins Philip, Queen (hopelijk) ook
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn vandaag aanwezig bij een herdenking voor prins Philip. Het Britse volk wacht in spanning af: zal Queen Elizabeth erbij zijn? De vorstin, 95 jaar alweer, kampt de laatste tijd met een broze gezondheid, maar heeft laten weten er alles aan te doen.
Prins Philip overleed op 9 april vorig jaar op 99-jarige leeftijd in Windsor Castle.
Onder meer de vorstenhuizen van België, Denemarken, Zweden en Spanje wonen de herdenking bij, die vandaag om 12.30 uur Nederlandse tijd begint in de Londense Westminster Abbey. Daarnaast worden er, behalve de naaste familie, veel vrienden van het koningspaar verwacht, en zo'n 500 vertegenwoordigers van de goede doelen waarvan Philip beschermheer was.
The Queen kwakkelt
De Engelse bevolking kijkt al weken met spanning uit naar het evenement, zegt RTL-correspondent Anne Saenen. "Maar vooral vanwege de vraag: is The Queen er zelf bij?"
Want Groot-Brittannië maakt zich zorgen over de gezondheid van Elizabeth, zegt Saenen. "Ze oogt broos. Tijdens de begrafenis vorig jaar zag ze er al slecht uit. Voor het eerst liep ze met een stok. De bevolking vraagt zich af hoe lang ze het nog vol kan houden zonder Philip, die haar steun en toeverlaat was."
Het afgelopen jaar liet de vorstin meerdere evenementen aan zich voorbijgaan, iets wat ze vroeger zelden deed. In februari liep ze nog een coronabesmetting op, al had ze volgens Buckingham Palace milde klachten. Saenen: "Ze doet er alles aan om erbij te zijn. Maar stel dat ze vandaag toch niet komt, terwijl we weten dat ze er dolgraag bij wil zijn, dan zou dat veel zeggen over haar gezondheid."
Harry niet, Andrew wel aanwezig
Opvallende afwezige is kleinzoon prins Harry, die twee jaar geleden afstand deed van zijn koninklijke titels en met zijn vrouw Meghan Markle in Californië woont. Harry laat verstek gaan omdat hij zelf zijn beveiliging moet betalen, en het onmogelijk blijkt om zijn veiligheid te waarborgen tijdens zijn verblijf in Engeland.
Wel aanwezig is haar zoon prins Andrew. Hij is omstreden omdat hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik door een vrouw die op dat moment 17 jaar zou zijn geweest. Zij was een slachtoffer van de schatrijke Jeffrey Epstein, die tientallen minderjarige meisjes misbruikt zou hebben, en die in de gevangenis zelfmoord pleegde.
Paparazzi
Andrew was bevriend met Epstein. De prins ontkent alle beschuldigingen, maar deed begin dit jaar wel afstand van zijn koninklijke titels en trof een financiële schikking met het vermeende slachtoffer.
"Het zal voor Andrew een pijnlijke dag zijn", voorspelt Anne Saenen. "We zien hem voor het eerst in het openbaar sinds die schikking. Hij is zijn militaire eretekens kwijt. De paparazzi zullen hem nauwlettend volgen."
De uitvaart van Philip vond vorig jaar plaats in Windsor Castle, waar hij ook overleed. Op zijn eigen verzoek werd de kist van Philip vervoerd op een oude Land Rover.
Geen uitzondering voor The Queen
Vanwege de coronamaatregelen was die dienst zeer sober. Dat leverde het droevige beeld op van Queen Elizabeth die moederziel alleen op een kerkbankje zat. Er mochten niet meer dan dertig mensen aanwezig zijn en Britten moesten toen nog afstand houden van mensen buiten het eigen gezin. Naar verluidt wilde de Britse regering voor de vorstin een uitzondering maken, maar besloot ze zelf om zich aan de regels te houden die voor iedereen golden.
De herdenking van vandaag wordt gehouden in Westminster Abbey. Dat is ook de plek waar Elizabeth en Philip in het huwelijk traden op 20 november 1947. Ze waren 73 jaar getrouwd.
Na zijn dood maakte RTL Nieuws deze impressie van het leven van prins Philip: