Procedure tegen acteur

Will Smith weigerde verzoek om Oscars te verlaten na klap

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPWill Smith weigerde verzoek om Oscars te verlaten na klap
RTL

Will Smith werd afgelopen weekend gevraagd de Oscaruitreiking te verlaten. Dat gebeurde naar aanleiding van de klap die hij uitdeelde aan komiek Chris Rock. De acteur weigerde dit, laat The Academy of Motion Picture Arts and Sciences weten. Er is een disciplinaire procedure gestart tegen Smith.

Wat die procedure precies inhoudt en met wat voor straf de acteur rekening moet houden, is niet duidelijk. Eerder meldde de organisatie achter de filmprijzen al "passende maatregelen tegen de heer Smith" te nemen. De Academy zei dat dit proces "weken in beslag zal nemen".

'Overstuur en verontwaardigd'

De organisatie zei "overstuur en verontwaardigd" te zijn vanwege het incident. "De uitzending zondag van de 94e Oscars was bedoeld als een viering van de vele mensen in onze gemeenschap die het afgelopen jaar ongelooflijk werk hebben verricht", schreef The Academy.

De klap van Will Smith na grap over alopecia 'laat frustratie van patiënten zien'
Lees ook

De klap van Will Smith na grap over alopecia 'laat frustratie van patiënten zien'

"We zijn boos en verontwaardigd dat die momenten werden overschaduwd door het onaanvaardbare en ongewenste gedrag op het podium door een genomineerde", vervolgde de organisatie. 

Excuses voor klap

Smith bood via Instagram zijn excuses aan voor de klap. "Ik ging over de schreef en ik zat verkeerd", schreef Smith. "Grappen over mijzelf horen bij het werk. Maar een grap over Jada's (zijn echtgenote, red.) medische aandoening kon ik niet verdragen en ik reageerde emotioneel. Ik schaam me en mijn acties zijn niet representatief voor de man die ik wil zijn", aldus de acteur.

Rock krijgt staande ovatie bij eerste optreden sinds Oscars

Chris Rock trad woensdag voor het eerst sinds de Oscaruitreiking van afgelopen zondag op. De komiek kreeg in Boston een staande ovatie van de bezoekers van zijn comedyshow. Maar veel wilde hij niet kwijt over het incident.

Na afloop van het applaus grapte Rock: "En, hoe was jullie weekend?" Hij zei dat hij niet veel te zeggen heeft over het incident en dat hij voorafgaand aan de omstreden Oscaruitreiking "al een hele show had voorbereid". De komiek voegde eraan toe dat hij de klap "nog altijd aan het verwerken is". Op een later moment belooft hij erover te praten "en dan zal het zowel grappig als serieus zijn", aldus Rock.

Bij de Oscaruitreiking van afgelopen zondagnacht deelde acteur Will Smith een klap uit aan komiek Chris Rock, nadat die een grap over Smiths vrouw had gemaakt.
Lees meer over
Will SmithChris RockOscarsVerenigde Staten