Lockdown

Zelfs in China groeit kritiek op coronabeleid overheid: 'Laat ons vrij!'

Door Roland Smid··Aangepast:
© EPAZelfs in China groeit kritiek op coronabeleid overheid: 'Laat ons vrij!'
RTL

Inwoners van Shanghai zijn woedend vanwege het coronabeleid. Al weken kampt de Chinese stad met plaatselijke lockdowns als gevolg van snel stijgende besmettingscijfers. Gisteren besloot het stadsbestuur plotseling tot een zwaarder middel: een volledige lockdown voor de hele stad. Maar de onvrede gaat verder dan alleen de lockdowns.

De laatste dagen zijn er meerdere sterfgevallen genoteerd als gevolg van de strenge maatregelen. Twee astmapatiënten die acute zorg nodig hadden kregen die niet, als gevolg van coronaprotocollen. Ook een diabetespatiënt die vanwege de lockdown niet zijn gebruikelijke behandeling kon krijgen, stierf. En dat terwijl volgens officiële cijfers de laatste weken niemand is overleden aan corona.

Er zijn groepsprotesten, individuele acties en kritische berichten op sociale media. En dat is zeldzaam, in een land waar openlijke kritiek op de overheid streng wordt gecensureerd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kritiek wordt niet geduld

De sterfgevallen worden door boze burgers toegewezen aan falende autoriteiten. Die kritiek wordt vervolgens snel verwijderd, doordat Chinese platforms zoals Weibo en WeChat streng worden gecensureerd. En China duldt geen kritiek op het 'zerocovidbeleid', dat gericht is op het zoveel mogelijk uitbannen van corona.

Gisteravond publiceerde de Chinese nieuwssite Sixth Tone een artikel waarin gehint werd op coronadoden in een verzorgingstehuis. Volgens de site was er sprake van een chaotische situatie, waarbij vrijwilligers met coronapatiënten moesten werken zonder dat ze daar vooraf over ingelicht waren. Ook zou er er met lijkzakken gesjouwd worden. Vanochtend was het artikel al verwijderd. Een journalist van Sixth Tone stelt op Twitter 'blij te zijn dat het artikel is gepubliceerd, voordat het verwijderd werd'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Laat ons vrij!'

De vergaande beperking van bewegingsvrijheid die burgers moeten doorstaan is een grote bron van onvrede. Sommigen zitten al weken in lockdown. "Laat ons vrij, we willen gewoon weer werken!", schreeuwde een menigte deze week naar de beveiligers die hun woonerf dichthielden. Het gewenste effect bleef uit: de poort ging niet open.

"Ik wil gewoon weer naar mijn werk", zegt ook Mary Wu, een docente die al wekenlang thuiszit met haar gezin. "Ik snap niet waarom dit zo lang moet duren. Ik haat dit virus." Mary mag haar appartement in het oosten van Shanghai al drie weken niet meer uit. Maar zowel Mary als haar man moeten hun werk wél voortzetten, vanachter de computer. Haar leerlingen krijgen onlineles. Hun eigen zoon gaat naar de kleuterschool, maar die is al wekenlang dicht. "We komen bijna niet aan werken toe, met die kleine in huis", zegt ze.

Gratis voedselpakketten

Christiana Zhang, tevens een docente, is minder negatief. Zij ziet de maatregelen als noodzakelijk kwaad. "En", zegt ze, "de gemeente zorgt goed voor ons. Ik heb al meerdere pakketten met gratis voedsel van de overheid gekregen!"

Maar met de vele klaagzangen die online te vinden zijn is het de vraag hoe lang China nog aan het strenge beleid kan volhouden. In een officieel statement van van de gemeente deze week laat echter weinig aan twijfel over. "We moeten doorzetten, en samen zullen we corona onder de duim krijgen."

China, het land waar veel spullen worden gemaakt, is vanwege omikron opnieuw in lockdown.