Energietransitie

CDA komt met actieplan voor mini-kerncentrales in Nederland

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Ramon van Flymen / Hollandse Hoogte / ANPCDA komt met actieplan voor mini-kerncentrales in Nederland
RTL

Als het aan het CDA ligt, komen er mini-kerncentrales in Nederland. De partij wil dat het kabinet kijkt welke wetten en regels aangepast moeten worden om deze reactoren te bouwen. Het CDA hoopt zo dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal bepleit dat vandaag in een actieplan. Het kabinet moet wat hem betreft snel in gesprek met andere Europese landen die aan mini-kerncentrales denken, om kennis en krachten te bundelen in een ambitieus innovatieprogramma.

Nucleaire kennis

Ook in Nederland moet flink geïnvesteerd worden in nucleaire kennis, vindt de christendemocraat.

RTL Z zocht eind vorig jaar uit of de mini-kerncentrales, zogeheten Small Modulair Reactors (SMR), een rol kunnen spelen bij onze energietransitie: 

Deze kerncentrales zijn een stuk kleiner dan grote kerncentrales en mede daardoor ook veiliger. Hoe werkt het precies?

Hoewel de kleine reactoren minder vermogen leveren dan de traditionele, kunnen ze makkelijker en sneller worden geïnstalleerd. Een veelgehoorde klacht tegen kernenergie is dat de bouw van grote kerncentrales veel geld en vooral veel tijd kost, en dus geen oplossing biedt voor urgente klimaatproblemen.

Makkelijker aansluiten op netwerk

De kleine kerncentrales kunnen bovendien op plekken worden gezet waar normale centrales niet passen, en dat is makkelijker voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.

Zijn kernenergie en gas groen te noemen? 'Vergroot verwoestende klimaatimpact'
Lees ook

Zijn kernenergie en gas groen te noemen? 'Vergroot verwoestende klimaatimpact'

Kernenergie in Nederland

Op dit moment is de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele de enige die stroom levert in Nederland. Deze kerncentrale van 485 megawatt zorgt voor zo’n 3 procent van de benodigde elektriciteit in ons land. Het is een oude centrale. Hij stamt uit 1973.

De kerncentrale Dodewaard in de Betuwe was in 1969 de eerste Nederlandse kernenergiecentrale. In 1997 werd met de elektriciteitsproductie gestopt.

'Creatieve oplossing'

Het alarmerende rapport van VN-klimaatpanel IPCC over de opwarming van de aarde dat gisteren verscheen én de oorlog in Oekraïne laten volgens Bontenbal de noodzaak zien van 'realistische en creatieve oplossingen zoals kleine, modulaire kernreactoren'.

Lees meer over
Henri BontenbalCDAKernenergieKernreactorEnergiecrisisEnergietransitieKlimaatverandering