Overstap naar vloeibaar

Estland weert al het Russische gas: 'Geld wordt gebruikt voor oorlog'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEstland weert al het Russische gas: 'Geld wordt gebruikt voor oorlog'
RTL

Estland wil niet langer gas uit Rusland importeren. Dat heeft de Estse premier Kaja Kallas volgens het Baltische persbureau BNS gemeld. Om het gemis aan Russisch gas op te vangen schakelt het land samen met Finland over op vloeibaar gemaakt aardgas (lng), zei ze op een persconferentie in Tallinn.

"We moeten zo snel mogelijk ophouden gas te kopen van het regime van Poetin, dat het geld gebruikt voor de oorlog tegen Oekraïne", aldus Kallas. Een einddatum waarop er geen Russisch gas meer naar Estland stroomt gaf ze niet. Voor de overstap op lng wordt voor het najaar een terminal gehuurd, meldt BNS.

Estland is op dit moment flink afhankelijk van Russisch. Maar liefst 79 procent van al het gas in het land is afkomstig uit buurland Rusland.

Litouwen maakte afgelopen weekend bekend geen gas uit Rusland meer af te nemen. Het was daarmee het eerste land van de Europese Unie dat een volledige gasboycot tegen het land afkondigde.

Importverbod kolen

Ook het Europees Parlement eist een onmiddellijk totaal EU-importverbod van Russische brandstoffen. Een meerderheid wil alle gas, olie, kernbrandstof en kolen uit Rusland in de Europese Unie weren vanwege de oorlog in Oekraïne.

China aast in het geheim op afgeprijsd Russisch gas
Lees ook

China aast in het geheim op afgeprijsd Russisch gas

Daarmee gaat het parlement verder dan de EU-lidstaten die onderhandelen over een pakket nieuwe sancties waarin alleen een kolenimportverbod wordt voorgesteld, dat volgens EU-bronnen ook pas over vier maanden zou ingaan.

513 voor, 22 tegen

De resolutie van het parlement werd door een grote meerderheid van 513 stemmen voor en slechts 22 tegen aangehouden. Nog 19 Europarlementariërs onthielden zich van stemming.