Geheim gedeelte rapport

D66'ers boos over aanpak ongewenst gedrag binnen partij: 'Treed op!'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPD66'ers boos over aanpak ongewenst gedrag binnen partij: 'Treed op!'
RTL

Honderden D66'ers zijn verontwaardigd over hoe de partij is omgegaan met meldingen van grensoverschrijdend gedrag van een prominent partijlid. Dat schrijven zij in een open brief. Aanleiding is een rapport, waar ondanks stevige conclusies over het gedrag, niets mee gebeurde. Twee D66'ers vertellen waarom zij de brief hebben ondertekend. "Onze partij moet schoon schip maken met alles wat niet deugt."

De Volkskrant onthulde dit weekend dat D66 onderzoek liet doen naar het invloedrijke lid Frans van Drimmelen, maar niet naar buiten bracht dat hij een medewerker 'gestalkt, bedreigd en gechanteerd' zou hebben. Die bevinding stond in een vertrouwelijke bijlage bij het onderzoek. Uit de bevindingen die wel gepubliceerd werden, bleek niet dat hij iets had misdaan.

Terugkerend patroon

Ahmet Polat is oud-fractievoorzitter van D66 in Dordrecht. Volgens hem toont de onthulling een terugkerend patroon door de D66-leiding. Bij de D66-afdeling van Polat in Dordrecht waren klachten over racisme en discriminatie.

"Er is een patroon en dat gaat als volgt: er zijn misstanden, er is sprake van grensoverschrijdend gedrag, dan worden die misstanden eerst met kulargumenten weerlegd, dan wordt er een rapport geschreven, dan worden de conclusies uit dat rapport eerst klein gemaakt en daarna worden ze onder het tapijt geveegd."

Precies hetzelfde

Volgens Polat gebeurde exact hetzelfde bij D66 in Dordrecht. "Het is precies hetzelfde als nu. Er werd een rapport geschreven door antidiscriminatiebureau Radar en de conclusies waren de partij onwelgevallig. De conclusies uit het rapport zijn kleiner gemaakt en uiteindelijk werd er gedaan alsof het niet bestond", zegt Polat.

Oud-D66'er klapt uit de school over ongewenst gedrag: 'Moest heel hard huilen'
Lees ook

Oud-D66'er klapt uit de school over ongewenst gedrag: 'Moest heel hard huilen'

Nog steeds is Polat daar verontwaardigd over. "Het is niet te beschrijven. Er gebeurde niets. De partij heeft idealen en daar hoort grensoverschrijdend gedrag niet bij. Treed juist op!"

De partijgenoot van Polat, die te maken had met grensoverschrijdend gedrag, deed daarvan ook melding bij onderzoeksbureau Bing, die het inmiddels omstreden onderzoek deed binnen D66. "Met die melding is niets gebeurd. Daar hebben we nooit meer iets van gehoord."

Transparantie

Een andere van de, bij het schrijven van dit artikel iets meer dan 580 ondertekenaars, is D66-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Oss, Bekir Atman. Hij wil vooral duidelijkheid van de partijleiding. "Ik vind transparantie heel erg belangrijk. Mochten dit soort dingen gebeuren, dan moet je er heel erg open over zijn. En dan moet er iets aan gedaan worden. Dan moet het niet geheim worden gehouden."

Atman benadrukt niets te weten van D66'ers die met ongewenst gedrag te maken hadden. "Maar nu met alles wat er bij tv-programma The Voice gebeurde, is het wel een hot topic. Als dit soort dingen gebeuren dan moet het hard worden aangepakt."

Of Atman vindt dat de partij goed heeft gehandeld, juist in deze zaak, vindt hij lastig om in te schatten. Maar dat ze nu pas met iets komen doet bij hem wel de wenkbrauwen fronzen. "Ze hebben nu aangegeven wel met een reactie te komen, na alle hectiek. Dat hadden ze wel eerder kunnen doen."

'Schadelijk voor partijleider Kaag, vanwege moreel leiderschap'

"Er rijzen ook steeds meer vragen over de rol van partijleider Sigrid Kaag. Zij vertrok vandaag voor een dienstreis naar Washington en wilde niet reageren op de toegenomen onrust. Het partijbestuur houdt vol: pas vrijdag komt een nieuwe reactie. Daardoor blijft de onduidelijkheid bestaan, wat leidt tot onvrede in de achterban", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Dat is niet alleen schadelijk voor D66, maar ook voor partijleider Kaag zelf, die moreel leiderschap zo hoog in het vaandel heeft staan."

Lees meer over
Sigrid KaagD66