Voorgenomen wetswijziging

Aspirientje bij de bouwmarkt? Drogisterijen zijn bezorgd

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPAspirientje bij de bouwmarkt? Drogisterijen zijn bezorgd
RTL

Drogisterijen zeggen zich ernstig zorgen te maken over een voorgenomen wetswijziging van het ministerie van Volksgezondheid. Dat wil het mogelijk maken dat consumenten in elke willekeurige winkel bepaalde geneesmiddelen kunnen kopen, zoals in supermarkten en bouwmarkten. Advies krijgen ze dan digitaal.

"Die wijziging heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en is een bedreiging voor het voortbestaan van de drogist", stelt een club van zelfstandige drogisten.

Videogesprek

In 2020 bepaalde de Raad van State nog dat supermarkten bepaalde geneesmiddelen alleen mogen verkopen als een (assistent-)drogist fysiek in de winkel aanwezig is. Een 'drogist op afstand' die klanten via een telefoon- of videogesprek voorlichting geeft over zogeheten UAD-geneesmiddelen (Uitsluitend Apotheek Drogisterij) is in strijd met de geneesmiddelenwet, bepaalde de Raad toen. Door de wet aan te passen, wil de minister advies op afstand alsnog mogelijk maken.

Brandbrief aan minister Kuipers: houd medicijnproductie in Nederland
Lees ook

Brandbrief aan minister Kuipers: houd medicijnproductie in Nederland

De drogisterijen, waaronder DA Franchise met 300 winkels, waarschuwen dat er jaarlijks veel mensen in het ziekenhuis terechtkomen door verkeerd gebruik van zelfzorgmiddelen. "Middelen zoals pijnstillers, laxeertabletten en maagmiddelen worden zonder goed advies namelijk achteloos gebruikt."

Veilig medicijngebruik

De drogisterijen zeggen een belangrijke functie te hebben in het adviseren en monitoren van de aankopen van zelfzorggeneesmiddelen. "We waken voor veilig medicijngebruik en geven als dat nodig is risicowaarschuwingen." Volgens de belangenclub is het erg onwaarschijnlijk dat mensen advies over hun gezondheid gaan vragen via een iPad in een drukke supermarkt.

Ook Jos Jongstra, directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), ziet gevaren voor de volksgezondheid als het wetsvoorstel wordt doorgevoerd. "Wij delen die bezorgdheid. Klanten worden minimaal 150.000 keer doorverwezen naar de huisarts door drogisterijen, zonder dat er iets wordt verkocht. Als je deze geneesmiddelen bij de supermarkt of het tankstation gaat verkopen, vervalt de adviesfunctie en neem je een onverantwoord risico."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en SportDrogisterijGeneesmiddelen