Schandaal

Parlementair onderzoek naar misleiding Johnson rond 'partygate'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP Parlementair onderzoek naar misleiding Johnson rond 'partygate'
RTL

Het Britse parlement stelt een onderzoek in naar de vermeende misleiding door premier Boris Johnson in het schandaal rond feestjes van overheidspersoneel tijdens lockdowns. "Dit zou weleens het begin van het einde kunnen zijn van Boris Johnson", zegt correspondent Anne Saenen.

Na gisteravond nog een poging te hebben gedaan om onder het onderzoek uit te komen, moet premier Johnson er toch aan geloven. Er gaat een onderzoek komen naar het 'misleiden van het parlement'.

Keer op keer verzekerde Johnson dat hij de lockdown-regels niet gebroken had. Dat zei hij tegen de media, maar ook in het Lagerhuis zelf. Toen bleek dat hij de regels toch had overtreden, bood Johnson zijn excuses aan. Maar hij stelde dat hij het parlement niet bewust had misleid.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Sancties of verwijdering

Een deel van de 'partygate'-beschuldigingen wordt onderzocht door de politie. In het lopende onderzoek zijn al tientallen boetes uitgedeeld, aan onder anderen de premier en minister Rishi Sunak van Financiën. En nu komt er dus ook een parlementair onderzoek. De parlementariërs steunden zonder verzet een voorstel om een commissie van zeven parlementsleden onderzoek te laten doen.

Zij kunnen sancties aanbevelen, die zouden kunnen leiden tot een schorsing of een verwijdering van Johnson uit het Lagerhuis.

Britse premier Johnson krijgt boete voor overtreden coronaregels 
Lees ook

Britse premier Johnson krijgt boete voor overtreden coronaregels 

Dit zou weleens het begin van het einde kunnen zijn van Boris Johnson, zegt correspondent Anne Saenen. "Hij zal niet vandaag of morgen opstappen. Op 5 mei staan er lokale verkiezingen op de agenda en als Johnsons conservatieve partij dan afgerekend wordt vanwege 'partygate' en grote verliezen lijdt, is hij zijn positie niet zeker."

Een deel van zijn eigen parlementsleden kiezen nu voor dat onderzoek, zegt Saenen. "Daarmee begeeft Johnson zich op gevaarlijk terrein."