Onafhankelijk van Rusland

Kabinet wil al dit jaar helemaal van Russisch gas en olie af

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet wil al dit jaar helemaal van Russisch gas en olie af
RTL

Het kabinet wil voor het einde van het jaar compleet onafhankelijk zijn van energiebronnen uit Rusland. Het voornemen is door besparende maatregelen, meer verduurzaming en extra import vanuit andere landen, geen kolen, olie en gas meer uit Rusland te hoeven importeren.

Dat schrijven minister Jetten van Klimaat en staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw aan de Tweede Kamer. Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van het onvoorspelbare en agressieve Rusland als het gaat om de levering van gas en olie.

Vervangen LNG

Ongeveer 15 procent van het gas dat Nederland op dit moment verbruikt, komt uit Rusland. Dat komt neer op zo'n 6 miljard kubieke meter, schrijven de bewindspersonen. Dat wordt grotendeels vervangen door vloeibaar gas, LNG.

Om die import te kunnen opvangen, wordt in de haven van Rotterdam nog dit jaar een extra LNG-terminal gebouwd. Daarin kan zo'n 8 miljard kuub extra worden opgeslagen, maar of dat allemaal gehaald wordt, hangt wel af van de beschikbaarheid van vloeibaar gas. Dat is op het moment extreem duur en schaars.

Bekijk hier hoe het werkt:

Ook wil het kabinet ervoor zorgen dat de gasopslagen in Nederland de komende maanden flink gevuld raken. Die raakten de afgelopen jaren langzaam leeg, omdat het voor bedrijven door de aanhoudend hoge gasprijzen niet voordelig was ze te vullen.

Met een garantieregeling hoopt het kabinet bedrijven te bewegen de opslagen toch te vullen. Daarmee betaalt de staat het verschil tussen de huidige gasprijzen, die de gasbedrijven moeten betalen om de opslagen mee te vullen, en de prijzen de komende winter. Mochten die prijzen tussentijds dalen, dan lopen de gasbedrijven het risico dat ze verlies lijden.

Mochten gasbedrijven daar niet door overtuigd raken, dan zal het kabinet het staatsbedrijf EBN aanwijzen om in ieder geval de grootste opslag, in het Noord-Hollandse Bergermeer, voor minstens 70 procent te vullen.

Olie en kolen

Of ook de import van olie voor het einde van het jaar gestopt kan worden, is overigens onzeker. Het kabinet vraagt in eerste instantie de Europese Commissie om te onderzoeken 'hoe Europa de inkoop van Russische olie af kan bouwen met behoud van voldoende leveringszekerheid'. Vorig jaar importeerde Nederland voor zo'n 11,7 miljard euro aan olie uit Rusland.

In EU-verband was al afgesproken dat uiterlijk 11 augustus van dit jaar geen Russische kolen meer worden ingekocht.

'Ambitieus om energieafhankelijkheid Rusland af te bouwen'

"Nederland is ambitieus met dit voornemen, maar of het gaat lukken is maar de vraag", zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver. "Dat ligt niet geheel bij Nederland zelf, maar ook bij de Europese Unie. Er gaat in elk geval een signaal vanuit dat het Nederland serieus is om de energieafhankelijkheid van Rusland zo snel mogelijk af te bouwen."

Lees meer over
EnergieEnergiebesparingGasGaswinningOlieKolenImportOorlog in OekraïneRusland