Wens van Zelenski: Songfestival organiseren in Marioepol
Oekraïne wil het Eurovisie Songfestival organiseren in de zo goed als verwoeste Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol. Dat liet de Oekraïense president Volodimir Zelenski vannacht op Instagram weten.
"Volgend jaar is Oekraïne gastheer van het Songfestival!", zegt Zelenski uitgelaten op sociale media. "Wij zullen ons best doen om de deelnemers en gasten van Eurovisie te ontvangen in Marioepol." De stad in het oosten van Oekraïne is bijna volledig in handen van de Russen, er wordt nog gestreden rond het terrein van de Azovstal-fabriek in de stad.
EBU heeft nog niet besloten
Frontman Oleh Psiuk van Kalush Orchestra - de winnende band - riep na de uitvoering van hun nummer de wereld op om Azovstal te hulp te schieten. Psiuk verwacht en hoopt ook dat het songfestival volgend jaar gewoon 'in een nieuw en gelukkig Oekraïne' kan plaatsvinden.
Het land dat het Eurovisie Songfestival wint mag het internationale evenement het jaar daarop organiseren. Vanwege de oorlog is het nog maar de vraag of de artiesten, delegaties, songfestivalfans en pers volgend jaar daadwerkelijk afreizen naar Oekraïne. De EBU, verantwoordelijk voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival, heeft nog geen besluit genomen.
439 punten
De band Kalush Orchestra won de 66e editie van het Eurovisie Songfestival dankzij stemmen van het publiek. Oekraïne kreeg 439 punten van de stemmers thuis, het hoogste aantal ooit. Zelenski bedankte de songfestivalact en 'iedereen die op ons heeft gestemd'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Regisseur Marnix Kaart, vorig jaar verantwoordelijk voor de regie van het Eurovisie Songfestival in Nederland, denkt dat volgend jaar een nieuwe editie in Rotterdam wel weer zou kunnen. Dat zei Kaart tegen de pers na de winst van Oekraïne.
Financiën delen
Rotterdam zou de organisatie wel kunnen overnemen. "Dat lijkt me fantastisch", aldus Kaart, die dit jaar voor de Nederlandse regie vanuit Turijn zorgde.
Wel denkt hij dat Europa het samen zou moeten doen. "Dat zou een mooi gebaar zijn. Dus niet alleen met Nederland", stelde Kaart. Ook de financiën moeten dan met elkaar gedeeld worden. "Dan is dat volgens mij een mogelijkheid."