Onderzoek: klimaatverandering kan ons slaap kosten
Het opwarmen van de aarde als gevolg van klimaatverandering kan effect hebben op onze nachtrust. Dat concluderen Deense onderzoekers in een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift One Earth.
Als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen, kunnen mensen wereldwijd gemiddeld twee weken slaap per jaar verliezen, zeggen de wetenschappers.
Slimme horloges
Voor hun onderzoek verzamelden zij data van tienduizenden slimme horloges en polsbandjes van over de hele wereld. De wetenschappers koppelden de tijdstippen waarop de gebruikers in slaap vielen en wakker werden met lokale weerberichten. De conclusie: hoe warmer het buiten is, hoe meer moeite mensen hebben om in slaap te vallen.
Volgens de onderzoekers komt dat omdat de temperatuur van de huid en het lichaam tijdens het slapen gevoeliger wordt voor de temperatuur in de omgeving.
Niet iedereen heeft even veel last van de hitte bij het slapen. Oudere mensen ervaren bijvoorbeeld meer problemen, omdat ze minder zweten om hun lichaam af te koelen. Als de aarde verder opwarmt, zullen verder ook mensen in armere landen, vrouwen en inwoners van landen waar het al heet is, de effecten daarvan sterker merken.
Slaapgebrek
Dat slapen in een warme omgeving moeilijk gaat, was al bekend, zeggen de onderzoekers, maar volgens hen is nog niet onderzocht wat de weersomstandigheden buiten met de nachtrust doen. Ze waarschuwen dat een gebrek aan slaap verschillende fysieke en mentale problemen kan opleveren.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.