Vooral met Duitsland

Defensie: veel meer Europese samenwerking, ook meer Europese missies

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDefensie: veel meer Europese samenwerking, ook meer Europese missies
RTL

Defensie wil veel meer gaan samenwerken met andere legers in Europa, bijvoorbeeld met dat van Duitsland. Ook wil het kabinet meer Europese militaire missies. Dat staat in de defensienota die vandaag wordt gepresenteerd.

In de nieuwe defensienota, met als titel 'Sterker Nederland, veiliger Europa', wordt veel aandacht besteed aan samenwerking met andere legers. "Nederland zet in op versterking van de samenwerking, met name binnen Europa", staat in het stuk. De toon van de nota is pro-Europees: er wordt gesproken over een 'momentum' om 'Europese defensie-capaciteiten een impuls te geven'. 

Gevoelig 

De discussie over Europese samenwerking lag jarenlang gevoelig, omdat critici vrezen voor de vorming van één Europees leger. Dat is niet de bedoeling, maar uit de nota blijkt dat de Europese samenwerking fors wordt opgevoerd. 

Kabinet verhoogt uitgaven defensie fors, NAVO-norm wordt gehaald: 'Historische stap'
Lees ook

Kabinet verhoogt uitgaven defensie fors, NAVO-norm wordt gehaald: 'Historische stap'

Concreet wil Nederland 'een grotere bijdrage leveren' aan Europese missies en operaties. Daarnaast wil ons land 'meer bijdragen' aan een speciaal EU-hoofdkwartier, waar de Europese defensiesamenwerking zou moeten worden gecoördineerd. 

Duitsland

Vooral Duitsland wordt nadrukkelijk genoemd. Nederland werkt nu al nauw samen met Duitsland met een gezamenlijk tankbataljon van beide landen. Nu moet er een 'verdere integratie' van de Nederlandse en Duitse landmacht plaatsvinden. Met onze oosterburen moeten bijvoorbeeld voertuigen en artillerie ('vuursteun') gezamenlijk worden gebruikt. Ook het gezamenlijke tankbataljon moet worden uitgebreid. 

Met andere buurlanden wil Nederland 'verdergaande afspraken' maken over inkoop, onderhoud, opleidingen en bijvoorbeeld de F-35-toestellen. 

De defensienota van het kabinet wordt later vandaag officieel gepresenteerd door minister Ollongren, de Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim en staatssecretaris Van der Maat.

Lees meer over
Ministerie van DefensieDefensie