'Een gewonde overwinnaar': Britse media geven premier Johnson niet lang meer
Britse media verwachten dat Boris Johnson binnen afzienbare tijd op moet stappen als regeringsleider. De premier zou politiek te veel schade hebben opgelopen door het feit dat ruim 40 procent van zijn eigen Conservatieve partij van hem af wil.
Johnson won gisteren een vertrouwensstemming in de fractie met 211 parlementariërs aan zijn zijde. 148 stemden tegen hem. Johnson zei opgewekt dat dit 'een overtuigende uitslag' is en dat hij de pijnlijke affaire die tot de stemming leidde, 'partygate', achter zich kan laten.
Partygate
Johnson ligt al maanden onder vuur vanwege feestjes tijdens coronalockdowns die in en om zijn ambtswoning plaatsvonden. Hij bood zijn excuses aan voor de bijeenkomsten, maar voor een deel van zijn partijgenoten was dat niet genoeg. Minstens 15 procent van de parlementsleden van zijn eigen Conservatieve Partij in het Lagerhuis vroeg om de vertrouwensstemming. Die vond gisteren plaats en die overleefde hij.
Johnson zei vandaag in de kabinetszitting 'door te gaan met het werk' dat voor de Britten belangrijk is. "Ik beloof vandaag mijn diensten te blijven leveren." Of hij dat tot de volgende verkiezingen zal blijven doen, is nog even afwachten, zegt correspondent Anne Saenen. "De komende maanden moet uitwijzen of z'n positie onhoudbaar wordt en hijzelf opstapt of dat hij het volhoudt tot de volgende verkiezingen."
Bovendien heeft hij met de gewonnen stemming zijn geloofwaardigheid nog niet terug. "De onvrede en weerstand zijn groter dan hij zelf had gedacht. Zijn geloofwaardigheid brokkelt verder en verder af. Johnson moet van goede huize komen, wil hij de steun van de Britse bevolking terugwinnen."
Voorgangers Johnson
In Britse media wordt hij inmiddels afgeschilderd als aangeschoten wild. The Daily Telegraph schetst 'een uitgeholde overwinning die de Conservatieve Partij verscheurt'. Andere media hebben het zelfs over 'het begin van de burgeroorlog onder Conservatieven'. The Times omschrijft de premier als 'een gewonde overwinnaar'.
De media wijzen op eerdere Conservatieve premiers die een motie van wantrouwen van hun fractie overleefden. Theresa May en Margaret Thatcher overleefden die met veel meer stemmen dan Johnson, maar zij traden vervolgens relatief snel af omdat ze hun premierschap als ondermijnd zagen.
De 57-jarige Johnson heeft altijd aangegeven niet af te treden als gevolg van de kritiek op het negeren van strenge coronamaatregelen door hem en andere regeringsfunctionarissen in de centra van de macht. Toen het negeren van die regels met foto's aan het licht kwam, was het een klap voor het aanzien van regering en premier.
Feestdagen voor Labour
De recente enorme stijgingen in de kosten van het levensonderhoud komen daar nog bij. De publicatie van opiniepeilingen en lokale verkiezingen zijn inmiddels feestdagen voor de Labour-oppositie. Later deze maand kiezen twee districten de opvolger van twee Conservatieve leden in het Lagerhuis.
Volgens de huidige regels van de Conservatieve Partij komt er een jaar lang niet nóg een motie van wantrouwen tegen de premier. Hij zou dus waarschijnlijk tot de volgende verkiezingen, verwacht in 2024, aanblijven. Maar Conservatief parlementariër Tobias Ellwood legde Sky News uit dat regels veranderd kunnen worden. Een comité van de partij buigt zich daar volgens Ellwood al over.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.