Coronapups en -katten ter adoptie: 'Mensen moeten weer naar kantoor'
Veel mensen die in coronatijd een huisdier hebben aangeschaft, willen er weer vanaf, blijkt uit cijfers van stichting Verhuisdieren. "Mensen hebben onderschat wat de komst van huisdieren is op hun leven."
"Huisdiereigenaren moeten weer naar kantoor. De honden en katten die zijn aangeschaft, zitten eenzaam thuis", vertelt Femke Pasquino-de Harde aan RTL Nieuws. Ze leest de redenen voor waarom mensen hun hond of kat weer bij haar op de site zetten. De website matcht huisdieren en (nieuwe) baasjes met elkaar.
Coronapuppy's
Tijdens de pandemie waren mensen massaal op zoek naar katten, honden en konijnen. Op één kat of hond die op de site werd geplaatst, kwamen tussen veertig en vijftig reacties binnen van mensen die het dier wel wilden adopteren.
Inmiddels zijn vraag en aanbod omgedraaid. Stonden er voor corona gemiddeld 1400 dieren op de website, nu zijn dat er 2200. "De helft van deze dieren is nog geen twee jaar oud en dus in coronatijd aangeschaft", vertelt Pasquino-de Harde.
Gedragsproblemen honden
Een veelgehoorde reden waarom eigenaren afstand doen van hun viervoeter, is vanwege gedragsproblemen van de hond. Dat valt te verklaren, zegt Pasquino-de Harde. "Puppy's moeten in het eerste half jaar gesocialiseerd worden. Dit doe je vaak bij een hondenschool, maar die waren in coronatijd dicht. Wij hebben eind 2021 een online platform opgezet waar huisdiereigenaren bij dierenexperts cursussen kunnen volgen om zo een goede start kunnen maken met hun huisdier."
Veel konijnen
Verschillende dierenwelzijnorganisaties zien geen teruggave van de coronapuppy's en katten. De Dierenbescherming, die 19 asielen in Nederland heeft, herkent de trend niet. "We waren er bang voor, maar vooralsnog is het niet drukker dan normaal", laat een woordvoerder weten. Wel zijn er vorige zomer veel knaagdieren teruggebracht en was het druk in de konijnencentra.
Toch is er wel degelijk iets aan de hand met de aangeschafte coronagezelschapsdieren, zegt Josephine Woltman Elpers, lector dierenwelzijn bij Hogeschool Van Hall Larenstein "Veel mensen die in corona een dier hebben aangeschaft, hebben niet de juiste informatie over de verzorging of het gedrag van het dier gekregen."
Konijn wil niet geknuffeld
Eigenaren hebben bijvoorbeeld de impact van het trainen van een puppy onderschat. "Als je dat niet goed doet, kan het dier later gedragsproblemen krijgen. Maar ook bij konijnen gaat het vaak mis. Ze lijken een hoog knuffelgehalte te hebben, maar een konijn vindt het helemaal niet leuk om opgepakt en geknuffeld te worden. Het konijn voldoet dan niet aan de verwachting van de eigenaar en wordt na een tijdje weer afgestoten."
Woltman Elpers is samen met (dierenwelzijns)organisaties, asielen, en anderen die betrokken zijn bij het kopen en verkopen van gezelschapsdieren bezig een monitor te ontwikkelen waarin alle organisaties hun data (anoniem) verzamelen zodat er een landelijk inzicht komt in de hele keten van gezelschapsdieren. "Dat is belangrijk, want als we meer gegevens hebben, kunnen we met alle partijen inspelen op het welzijn van de dieren, zodat de eigenaren en de dieren gelukkig zijn."