'Onmenselijke situatie'

Rode Kruis: asielzoekers Ter Apel urenlang zonder eten en drinken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRode Kruis: asielzoekers Ter Apel urenlang zonder eten en drinken
RTL

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel dreigt een 'onmenselijke en onhoudbare situatie', zegt het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie zaten de asielzoekers die vannacht in tenten moesten overnachten van gisteravond 22.00 uur tot vandaag 13.00 uur zonder water of voedsel. Ook ontbrak 'overige nodige hulp'.

Het Rode Kruis besloot vandaag om 13.00 zelf om de mensen van voedsel en water te voorzien. "Dat is niet de verantwoordelijkheid van de hulporganisatie, maar het Rode Kruis wil niet dat mensen zo lang zonder voedsel en water zitten."

Opstootjes

Volgens een woordvoerder zijn onder de asielzoekers 'opstootjes uitgebroken'. Ook zou er gestolen zijn uit tenten.

Een woordvoerder van het COA bevestigt het verhaal desgevraagd tegen RTL Nieuws: "Dat had niet mogen gebeuren. Het komt omdat we voor deze mensen allerlei extra dingen moesten regelen, en in de hectiek is het organiseren van eten en drinken simpelweg vergeten."

De noodhulporganisatie plaatste eerder deze week vijftig tenten bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, dat al maanden kampt met een groot tekort aan slaapplaatsen. Soms moesten tientallen mensen de nacht doorbrengen op stoelen in wachtruimtes. In de tenten kunnen in totaal tweehonderd mensen slapen.

Asielzoekers slapen in tenten en opnieuw op stoelen in Ter Apel
Lees ook

Asielzoekers slapen in tenten en opnieuw op stoelen in Ter Apel

"We weten dat het personeel van het COA keihard werkt om de situatie in goede banen te leiden en dat dit zwaar is", zegt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. "Tegelijkertijd zien we dat de mensen op de vlucht de dupe zijn van deze opvangcrisis in Nederland. Dit gaat om mensen op de vlucht op zoek naar een veilige plek. Gezinnen met kinderen. We kunnen niet op deze manier met mensen omgaan."

Gemeenten verplichten tot opvang

Van Schaik is in spoedoverleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en met staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel en Migratie) om te spreken over deze noodsituatie. Het Rode Kruis zal de tenten binnen enkele dagen weghalen. Tegelijk wordt een beroep op de overheid gedaan om het probleem aan te pakken. "Het Rode Kruis kan dit niet oplossen."

Eerder deze week schreven de Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) aan het kabinet dat de grote nood in de asielopvang 'een crisis is die het Rijk zelf creëert en in stand houdt'. Gemeenten moeten voortaan verplicht kunnen worden asielzoekers op te vangen. Daar moet dan wel geld voor beschikbaar komen, zo luidt het advies.

Lees meer over
COARode KruisAsielzoekersTer Apel