Onvrede groeit

Positie Boris Johnson steeds verder onder druk na opstappen twee ministers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPositie Boris Johnson steeds verder onder druk na opstappen twee ministers
RTL

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak en gezondheidsminister Sajid Javid hebben vanavond ongeveer tegelijkertijd aangekondigd op te stappen. Zij doen dit uit onvrede over premier Boris Johnson. Zijn positie wankelt, zegt correspondent Anne Saenen. "Het zou zomaar binnen een paar dagen afgelopen kunnen zijn voor hem."

Sunak schrijft in zijn ontslagbrief, die hij volledig op Twitter plaatste, dat zijn opvattingen inmiddels fundamenteel verschillen met die van de premier. Hij schrijft daarbij zich te realiseren dat er misschien geen baan als minister meer voor hem inzit. 

Dronken bui 

Directe aanleiding voor de ministers om hun taken neer te leggen, is de kwestie rondom het opgestapte parlementslid Pincher. Die viel in een dronken bui rijke mannen lastig in een nachtclub.

Pincher was al eerder in opspraak gekomen vanwege seksueel wangedrag. In 2017 werd Johnson al gewaarschuwd dat er beschuldigingen tegen het parlementslid lagen.

Draaien en liegen

De premier ontkende dit in eerste instantie, maar moest later toegeven dat hij wel op de hoogte was. Hij maakte vanavond excuses voor het feit dat Pincher toch werd aangenomen. Maar die excuses waren niet genoeg voor de twee vertrekkende ministers. Saenen: "Dat hij opnieuw niet meteen de waarheid sprak, wordt hem nu heel erg kwalijk genomen." 

Het was de druppel, na een reeks eerdere schandalen rondom de 58-jarige premier Johnson en zijn conservatieve partij. Ook binnen de eigen partij is veel kritiek op Johnson.

Javid twittert dat hij het vertrouwen is kwijtgeraakt in het vermogen van Johnson om te 'regeren in het nationaal belang'. De premier kan zich niet aan zijn eigen normen en waarden houden, stellen de twee vertrekkende ministers.

Schandaal na schandaal in Brits parlement: 'Zijn niet corrupt'
Lees ook

Schandaal na schandaal in Brits parlement: 'Zijn niet corrupt'

Bekendste voorbeeld is waarschijnlijk wel 'partygate'. Johnson en anderen vierden herhaaldelijk feest tijdens de strenge corona-lockdowns. Ook toen ontkende de premier eerst, om later toch met de billen bloot te moeten. Vorige maand won de premier op het nippertje een vertrouwensstemming rondom het schandaal.

Zinkend schip

Correspondent Anne Saenen vertelt dat er volgens de Britse politieke spelregels binnen zo'n korte tijd geen tweede vertrouwensstemming kan komen. "Maar de leden van zijn achterban zeggen het vertrouwen nu één voor één op. Ze verlaten als ratten het zinkende schip. Johnson bungelt aan nog maar een paar vingertjes boven de afgrond."

Vraag is ook wie de ministersposten nog wil opvullen. "Het ziet er echt heel slecht uit voor hem nu." Waarnemers spreken over een mokerslag, nu twee vooraanstaande partijgenoten er de brui aan geven. 

Andere ministers schaarden zich vanavond wel achter Johnson. Buitenlandminister Liz Truss sprak voor 'honderd procent' haar steun uit.

Oppositieleider Keir Starmer op zijn beurt stond er vanzelfsprekend heel anders in en stelde dat de regering duidelijk instort. 

Lees meer over
Boris JohnsonGroot-Brittannië