Rijk aansprakelijk

VluchtelingenWerk mogelijk naar rechter om opvangcrisis

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPVluchtelingenWerk mogelijk naar rechter om opvangcrisis
RTL

VluchtelingenWerk Nederland stapt naar de rechter als het Rijk de opvang van asielzoekers voor 1 augustus niet aan de wettelijke minimumnormen laat voldoen. De stichting stelt de overheid, maar ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), formeel aansprakelijk 'voor de schadelijke en inhumane omstandigheden in de asielopvang'.

VluchtelingenWerk bereidt daarom een dagvaarding voor, zodat na 1 augustus meteen een kort geding aangespannen zou kunnen worden.

De stichting ziet een structureel tekort aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland, waardoor duizenden asielzoekers al maanden in (crisis)noodopvanglocaties verblijven. 'De omstandigheden daar zakken door de humanitaire ondergrens en zijn schadelijk', verklaart Vluchtelingenwerk. 'Intussen is het elke dag weer de vraag of er voldoende opvangplekken zijn waar vluchtelingen de nacht kunnen doorbrengen.'

Ter Apel

De stichting wijst onder meer naar de situatie in het overvolle landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel, waar asielzoekers de afgelopen tijd geregeld de nacht op een stoel moesten doorbrengen. 'Vieze toiletten, douches die niet op slot kunnen', somt de organisatie de toestanden in de opvang op. 'Gebrekkige toegang tot zorg. Kinderen die niet naar school kunnen.' Afgelopen maand nam RTL Nieuws een kijkje in het aanmeldcentrum in Ter Apel: 

Een uniek kijkje in het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar de omstandigheden erbarmelijk zijn.

Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, zegt dat de opvang niet tijdelijk onder de maat is, maar dat het structureel is geworden. "We gaan dit niet als het nieuwe normaal accepteren."

Volgens VluchtelingenWerk kan een uitspraak van de rechter helpen om de 'bestuurlijke impasse' te doorbreken. "Er is geen gebrek aan oplossingen voor het tekort aan opvangplekken. Maar door een impasse tussen het Rijk en gemeenten ontbreekt daadkracht. De huidige opvangcrisis is daarom vooral een bestuurlijke crisis."

Juridisch verwijtbaar 

Candel ziet dat belangrijke waarschuwingen en adviezen jarenlang in de wind zijn geslagen, en dat daarom de opvangcrisis juridisch verwijtbaar is. "Mensen op de vlucht voor oorlog of vervolging moeten fatsoenlijk worden opgevangen. En de medewerkers die keihard werken om er het beste van te maken, moeten daartoe in staat worden gesteld."

Gisteren werd al bekend dat het Rijk mogelijk denkt aan een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers, in het dorp Bant in Flevoland. 

'Kabinet bereid gemeente te dwingen tot komst aanmeldcentrum'
Lees ook

'Kabinet bereid gemeente te dwingen tot komst aanmeldcentrum'

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Vluchtelingenwerk NederlandAsielzoekersVluchtelingenOverheidRechtszaakTer Apel