FBI waarschuwde Nederland

'Taghi kon vanuit de EBI met handlangers communiceren'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Taghi kon vanuit de EBI met handlangers communiceren'
RTL

De Amerikaanse FBI heeft Nederland in december 2020 gewaarschuwd dat Ridouan Taghi ongezien kon communiceren met de buitenwereld. Dat meldt NRC. Taghi zat toen al in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Er werden niet direct maatregelen genomen, schrijft de krant.

De NRC schrijft dat aan Taghi 'regelmatig' middelen ter beschikking zijn gesteld voor 'ongecontroleerde fysieke en/of elektronische communicatie met derden'. Dat kon gebeuren dankzij 'een of meerdere gecompromitteerde gevangenisbewaarders', aldus de FBI in december 2020.

De Amerikaanse veiligheidsdienst stelt dat Taghi met een belangrijke handlanger heeft kunnen communiceren. Daar kwam de dienst achter door berichten te lezen die zijn verstuurd met cryptotelefoons. In november 2020 stuurde Taghi een boodschap aan de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale.

Geen strenge maatregelen

Volgens de krant werden ondanks de waarschuwing geen strenge maatregelen genomen. Zo werd toegestaan om Taghi’s neef Youssef tot de EBI toe te laten.

Deze neef kwam de EBI binnen als advocaat, maar zou Taghi tijdens talrijke bezoeken hebben geholpen met plannen voor een gewelddadige uitbraak. Ook zou hij hebben gefungeerd als 'middle man' om de grootschalige drugshandel gaande te houden en witwaspraktijken voort te zetten. Hij werd op 8 oktober in de EBI gearresteerd, tijdens een bezoek aan Ridouan.

NRC benadrukt dat Taghi al met de buitenwereld communiceerde voordat hij Youssef als advocaat op bezoek kreeg.

Ook Jaouad F., de oudste zoon van een zus van Taghi, zou een poging hebben gedaan om de criminele praktijken voort te zetten. Hij corrumpeerde bewakers en probeerde zo via 'omkoping, chantage of dreiging' een telefoon naar binnen te krijgen.

Levenslang geëist tegen Taghi en 4 medeverdachten in megastrafzaak rond 'moordbende'
Lees ook

Levenslang geëist tegen Taghi en 4 medeverdachten in megastrafzaak rond 'moordbende'

Taghi wordt gezien als een van de zwaarste criminelen van het land. Justitie brengt hem in verband met ten minste elf liquidaties en moordplannen. Er hangt een levenslange gevangenisstraf boven zijn hoofd.

'Ongelooflijk dat dit allemaal kon'

Ook wordt de link onderzocht tussen Taghi en de moord op journalist Peter R. de Vries.

Vrienden van Peter R. de Vries twitteren vol ongeloof over de onthullingen van NRC. "Het wordt steeds groter en groter, deze communicatiegaten", schrijft advocaat Peter Schouten, die goed bevriend was met de journalist. 

Luuk Ikink, presentator van RTL Boulevard waar Peter R. de Vries vaak te gast was, schrijft: "Vanaf regel drie viel mijn mond open en die ging tijdens het lezen van dit artikel niet meer dicht. Wat een gedetailleerde inkijk in de communicatie die Taghi had vanuit de EBI. Ongelooflijk dat dit allemaal kon."

Lees meer over
Ridouan TaghiAanslag op Peter R. de Vries