Dolfijnklimmer beschuldigd van dierenmishandeling, maar is haar actie ook strafbaar?

De politie onderzoekt of de actie van de vrouw die op een spitssnuitdolfijn klom voor de kust van Zandvoort, strafbaar is. Of het verboden is wat de vrouw deed? "Daar is niet heel makkelijk ja of nee op te zeggen", vertelt dierenrechtadvocaat Jaap Baar tegen RTL Nieuws.
Gisteren ontstond veel ophef over de actie van de vrouw, nadat beelden het internet over gingen. De vrouw heeft zichzelf gistermiddag gemeld bij de politie. Vandaag maakte de politie bekend dat ze wordt verhoord en dat er proces-verbaal wordt opgemaakt. Onderzocht wordt of het strafbaar is wat ze heeft gedaan.
De spitssnuitdolfijn dreigde dinsdag aan te spoelen bij Zandvoort, maar strandgangers duwden hem terug de zee in. Toen hij eenmaal los van het zand was en weer in de goede richting zwom, greep de vrouw het dier vast en probeerde erop te klimmen. Met een 'doe eens even normaal', probeerden de omstanders haar van de walvis af te krijgen. Daarna kon het dier wegzwemmen. Hieronder zijn de beelden te zien:
Het filmpje zorgde voor veel ophef op social media. "We begrijpen dat dit verhaal emoties oproept. Dat mag nooit een reden zijn om bedreigingen te uiten op social media. Ook dit is strafbaar. Doe dit daarom niet", zegt de politie daarover.
Welzijn van dier
Volgens dierenrechtadvocaat Jaap Baar kan de aanhouding van de vrouw leiden tot een veroordeling. "Volgens de Wet dierenmishandeling is het verboden om zonder redelijk doel pijn of letsel toe te brengen aan dieren, of het welzijn van dieren aan te tasten."
Hoe het is afgelopen met deze spitssnuitdolfijn, is niet bekend. Maar volgens Baar maakt dat niet uit. "Het hoeft niet bewezen te worden ten aanzien van specifiek dit dier, als er in algemene zin kan worden aangetoond dat het schadelijk is voor het dier. Dat het bijvoorbeeld stress heeft hiervan."
Verstoren van rust
Daarnaast is het ook mogelijk dat het gaat om een overtreding van de Wet natuurbescherming. "Daar worden bepaalde soorten beschermd. Als je je schuldig maakt aan het verstoren van de rust van dieren, dan zou dit eronder kunnen vallen."
Het feit dat het incident gefilmd is, is belangrijk. "Dat is een deel van het bewijs", zegt Baar. "Ook de verklaring van de vrouw is belangrijk."
Stel dat de vrouw zich totaal van geen kwaad bewust was, dan wil dat niet zeggen dat ze ermee wegkomt. "De vraag is: wist je dat door jouw handelen dit dier pijn of letsel zou kunnen krijgen? Maar ook al is er geen opzet, is dierenmishandeling ook als overtreding bewijsbaar."
Werkstraf
En als een overtreding wordt aangetoond, wat voor straf hangt de vrouw boven het hoofd? "De maximumstraf is 3 jaar gevangenisstraf, maar in de praktijk zie je vooral straffen variërend van geldboetes tot werkstraffen."
Om een voorbeeld te noemen: iemand die hondengevechten organiseerde, kon eerder rekenen op een voorwaardelijke gevangenisstraf en 100 uur werkstraf. "Maar bij dit soort domme acties zou je eerder denken aan een werkstraf van enkele tientallen uren."
Hoe dank ook, stichting SOS Dolfijn hoopt dat 'dit een les is voor iedereen dat je zo niet omgaat met wilde dieren'. "Ik kan gewoon écht niet beseffen dat je zoiets doet", zegt directeur Annemarie van den Berg. "Hoé kun je het bedenken om op zo'n dier te klimmen. Misschien in één of ander onderontwikkeld land, waar mensen nul kennis hebben. Maar niet voor de kust van Zandvoort."
Van den Berg noemt de actie 'pure dierenmishandeling'. "Het gaat om een dier in nood. Het kan doodgaan van de stress. Regel één is dat het blaasgat vrij moet blijven, een gestresst dier heeft moeite met de ademhaling. Maar dan moet je er niet bovenop gaan zitten, waardoor het dier onder water wordt gedrukt. Het dier kan verdrinken."
Gevoelige huid
Daarnaast heeft de spitssnuitdolfijn een zeer gevoelige huid, die snel beschadigd kan raken. "Als wij zo'n dieren onder behandeling zouden krijgen, zijn we zeer voorzichtig met aanrakingen. Nagels kort, geen sieraden, dat soort dingen."
Van den Berg vreest dat het dier weinig overlevingskans heeft. "Dat hij niet meer is gezien, is niet per se een goed teken. Het is moeilijk voor hem om in de Noordzee te overleven. Het kan heel goed zijn dat hij evengoed nog ergens aanspoelt."