Nest van Aziatische hoornaar opgespoord door zendertje om lichaam
Omdat de Aziatische hoornaar schadelijk is voor de inheemse biodiversiteit, moet hij zoveel mogelijk worden bestreden. Daar lijkt nu een nieuwe methode voor te zijn gevonden, want er is voor het eerst in Nederland een nest gevonden door middel van een zendertje dat bevestigd was aan de hoornaar.
Dat heeft het EIS Kenniscentrum Insecten laten weten aan de site NatureToday.
Omdat een nest van de Aziatische hoornaar in het najaar tot 150 nieuwe koninginnen kan voortbrengen, die het jaar erop zelf weer nieuwe nesten kunnen stichten, is het vooral belangrijk om deze nesten te vinden en te verdelgen.
Om dat nog beter te doen, zijn in opdracht van de provincie Limburg nieuwe methodes uitgeprobeerd. Zo werd in Craubeek voor het eerst een nest gevonden met een zendertje dat aan de hoornaar was bevestigd. Het apparaatje woog zo'n 0,15 gram en werd aan de hoornaar geknoopt die zelf zo'n 0,39 gram woog.
520 meter verderop
Het apparaatje zendt een hoogfrequent signaal uit, dat is te ontvangen via een antenne. Daarop kon 520 meter verderop een nest worden gelokaliseerd op 18 meter hoogte, in een es.
Ook een andere opsporingsmethode, de inzet van een pot met lokstof, was succesvol. Een hoornaar die daarop afkwam, werd gemerkt met een stift. Door tijdsmetingen en richtingsbepaling werd twee uur later een nest gevonden, 365 meter verderop in een boom.