Reden van inval bij Trump? Ministerie van Justitie wil details geheimhouden
Als het aan Amerikaanse ministerie van Justitie ligt, blijft de precieze reden van de huiszoeking bij oud-president Donald Trump geheim. Het strafrechtelijk onderzoek én de nationale veiligheid zouden in gevaar zijn als de informatie op straat komt te liggen. Maar ook de bedreigingen aan het adres van FBI-agenten wegen mee.
Het huiszoekingsbevel waarmee FBI-agenten vorige week maandag de woning van Donald Trump binnenvielen, werd vrijdag openbaar gemaakt. De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland, had daar zelf om gevraagd. In het huiszoekingsbevel viel te lezen dat Trump onder meer wordt verdacht van het overtreden van de Spionagewet.
Volgende stappen
Gisteren heeft het ministerie van Justitie een Amerikaanse rechter gevraagd om een zogenoemd affidavit juist geheim te houden. Dat document bevat veel meer details over de huiszoeking bij Trump.
Er valt bijvoorbeeld uit op te maken waar de oud-president précies van wordt verdacht en waarom besloten werd tot een inval. Ook zou er in het affidavit te lezen zijn wat de volgende stappen zijn in het strafrechtelijke onderzoek naar Trump, schrijven buitenlandse media.
De roep om openbaring van dat document wordt steeds luider. Uiteindelijk is het aan een rechter om te bepalen of het affidavit wordt vrijgegeven, maar het ministerie van Justitie vraagt nu om het geheim te houden. De voorpagina van het document mag van het ministerie wél openbaar worden gemaakt.
Informatie over getuigen
In het document staat onder meer 'zeer gevoelige informatie' over getuigen, die mogelijk niet meer mee willen werken aan het strafrechtelijke onderzoek als hun identiteit bekend wordt gemaakt.
Ook vreest Justitie nog meer bedreigingen aan het adres van bijvoorbeeld de FBI. Een FBI-kantoor in Ohio werd vorige week al door een gewapende man met een kogelvrij vest overvallen.
Meer over de huiszoeking bij Trump zie je in deze video van correspondent Erik Mouthaan:
Omdat tijdens de huiszoeking 'zeer geheime documenten' in beslag zijn genomen, kan ook de nationale veiligheid in gevaar komen als details worden prijsgegeven, beargumenteert Justitie.
'Paspoorten in beslag genomen'
Trump zegt zelf dat hij slechts documenten in huis had die al niet meer 'geclassificeerd' waren, maar experts twijfelen hieraan. Op zijn sociale medium Truth Social zegt Trump dat ook drie paspoorten door de FBI zijn meegenomen. Het ministerie van Justitie zegt tegen Amerikaanse media dat dit niet het geval is.