Aanmeldcentrum vol

Onrustig bij azc Ter Apel, honderden mensen zonder slaapplek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOnrustig bij azc Ter Apel, honderden mensen zonder slaapplek
RTL

Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel slapen er naar verwachting weer veel mensen buiten deze nacht, zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In de voorgaande nachten sliepen ook telkens asielzoekers buiten.

Volgens RTV Noord is het onrustig geweest vanavond. Zo druk is het één keer eerder geweest. Er zijn meerdere vechtpartijen geweest, en de N366 rondom het azc is uit voorzorg afgesloten voor verkeer.

Er zijn zo'n 300 mensen op het grasveld bij het centrum. In de loop van de avond liet een woordvoerder van de gemeente weten dat voor zestig kwetsbare mensen alsnog een slaapplaats werd gevonden. De overige mensen moeten de nacht vermoedelijk in de buitenlucht doorbrengen.

Vanavond besloten de politie en de gemeente Westerwolde ook dat de tweehonderd tentjes die gisteren aan asielzoekers waren uitgedeeld door lokale ondernemers niet mogen blijven staan. De politie is bezig 'de tentjes te verwijderen van het terrein, omdat we de veiligheid voor iedereen zo niet kunnen garanderen', aldus een gemeentewoordvoerster.

Kabinet wil Tubbergen als eerste gemeente verplichten tot opvang asielzoekers
Lees ook

Kabinet wil Tubbergen als eerste gemeente verplichten tot opvang asielzoekers

In overleg met de veiligheidsregio heeft de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, hiertoe besloten. De woordvoerster zegt dat de tenten onder andere problemen veroorzaken voor de (brand)veiligheid en hygiëne. "We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt", zegt zij. "We waarderen verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker."

Het is al maanden te vol in het Groningse aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten overnachten. Dat is het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers.

Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

Afgelopen weekend sliepen 200 mensen buiten op de grond bij Ter Apel.
Lees meer over
COAAsielzoekersAsielzoekerscentrum [AZC]Ter Apel