Tussen de tranen door zoekt Nieuw-Beijerland naar antwoorden, 'maar die zijn er niet'
Zes mensen die binnen enkele seconden uit een kleine gemeenschap worden weggerukt. Daar zijn eigenlijk geen woorden, maar enkel tranen voor. Toch een reportage vanaf de dijk in Nieuw-Beijerland, waar buurtbewoners samenkomen om te rouwen, en zich hardop afvragen hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren.
"Je mag wel meeluisteren hoor, maar stel maar geen vragen", zegt een buurtbewoonster die samen met familieleden op de dijk in Nieuw-Beijerland staat. Zaterdag stonden ze daar nog beneden, naast het huisje van de plaatselijke ijsclub, lachend en feestend. Want er kon eindelijk - na twee jaar zonder feestjes en samenkomsten door corona - dit jaar weer een buurtfeest worden georganiseerd.
Waarom geen vragen? "Omdat ik geen antwoorden heb", gaat ze verder. "Woorden eigenlijk ook niet. Hier zijn geen woorden voor."
Een slik, en daar weer die tranen. Haar man legt een hand op haar schouder en legt uit dat het tranen zijn met een dubbele betekenis. Enerzijds is het geluk: "Want wat zijn we dankbaar dat we met ons gezin - we waren met twaalf mensen op de barbecue - ongedeerd zijn gebleven."
'Waarom wij ongeschonden?'
Maar het zijn ook tranen die een schuldgevoel met zich mee brengen: "Want wáárom zijn wij allemaal ongeschonden, maar hebben zes anderen het niet gered? Je voelt je daar schuldig over, het is een heel moeilijk gevoel."
Over de slachtoffers wordt steeds meer duidelijk. Het gaat om drie inwoners van Nieuw-Beijerland: een 50-jarige man, een 62-jarige man en een 75-jarige vrouw. De andere omgekomen slachtoffers zijn een 32-jarige vrouw uit Oud-Beijerland en een 41-jarige man en een 28-jarige vrouw uit Goudswaard.
Drie van hen komen uit één familie. Het gaat om de 75-jarige vrouw, haar 41-jarige zoon en zijn 28-jarige vrouw. En eigenlijk moeten we praten over vier slachtoffers in de familie, vertellen vrienden van het gezin vanmiddag aan de dijk. De 28-jarige vrouw was namelijk acht maanden zwanger. "Ze waren een paar maanden geleden getrouwd, dolgelukkig en in verwachting van hun kindje. En dan dit."
'Het dringt nog niet tot hem door'
De vader van het gezin was per toeval niet aanwezig bij de barbecue, hij moest op ziekenbezoek bij een ander familielid. "We hebben hem vanochtend gesproken. Het dringt, logischerwijs, nog niet tot hem door wat er is gebeurd. Hij moet nu opeens kleren uit gaan zoeken voor de uitvaart van zijn vrouw, zoon en schoondochter. En dan staat hij daar in de kinderkamer die net af was. Dat ís ook niet te bevatten."
Vanochtend bracht de dominee een bezoek aan de man, die lid is van de hervormde gemeente van Oud-Beijerland. Dat deed hij na de kerkdienst waar vanochtend ook uitgebreid stilgestaan werd bij het drama. "De namen werden voorgelezen en er werden twee rouwpsalmen gezongen. Het was heel verdrietig", vertelt Frans Bakker. Hij is ook lid van de kerk, en was daarnaast vannacht opgeroepen om de resten van het ongeluk op te ruimen. Bakker is werkzaam bij een aannemersbedrijf en moet vaker de plek na een calamiteit opruimen, maar zoiets als dit had hij 'gelukkig' nog nooit meegemaakt.
"De vrachtwagen was net weggesleept, maar wat overbleef was een grote puinhoop. Het was verschrikkelijk om te zien. De partytenten die net onder de dijk stonden, lagen meters verderop. Alles was kapot, bestek lag overal. We vonden ook een buggy, helemaal in elkaar, er was niets van over. We schrokken even, maar uiteindelijk bleek het de wandelwagen van een hondje te zijn. Ook dat hondje heeft het niet overleefd trouwens, heel zielig."
'Blijft spoken door je hoofd'
Bakker probeerde na zijn nachtelijke werkzaamheden vanmiddag wat te rusten, maar hij bleef thuis in bed maar staren naar het plafond. "Je krijgt dit niet van je netvlies, het was één groot bloedbad, zo heftig. Daarom besloot ik om hier maar weer naartoe te gaan. Alles een plekje proberen te geven. Want dit blijft spoken door je hoofd."
Chauffeur uit Spanje zit vast
De chauffeur van de vrachtwagen, een 46-jarige man uit Spanje, is aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een dodelijk ongeval en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Volgens de politie had de chauffeur na eerste onderzoek niet gedronken en geen drugs gebruikt. De uitslagen van een bloedonderzoek moeten nog volgen.
De werkgever van de chauffeur, het Spaanse bedrijf El Mosca, zei tegen de krant La Verdad uit Murcia dat de chauffeur moest uitwijken voor een bestelwagen en daardoor van de dijk reed. "Dat verhaal hebben we inderdaad gehoord", zegt een politiewoordvoerder. "We nemen het mee in het onderzoek", aldus de woordvoerder. Volgens haar houdt de politie verschillende scenario's open.
Verwerken van wat je hebt gezien, meegemaakt. Dat doet niet alleen Bakker, maar de hele middag komen inwoners samen aan de dijk. Zo ook een ooggetuige die zelf vrachtwagenchauffeur is van beroep. Hij gaat midden op de weg staan om te laten zien waar de truck stond. "Ik zat aan een tafel, bij de barbecue en keek al naar boven op de dijk. Mij viel die vrachtwagen gelijk op, misschien door mijn beroep. Ik dacht: wat staat die daar nou te doen? En ineens gaf hij voor mijn gevoel vol gas. Een vrouw die op de dijk in haar auto zat toeterde aan één stuk door, maar het had geen zin."
Hoe gek ook, er volgde daarna een stilte, legt hij uit. "Eerst was het even helemaal stil, alsof iedereen verkrampte door wat er gebeurde. Daarna schreeuwde ik, vloekte ik, en brak er totale paniek uit. Ik gooide de tafels aan de kant en ging helpen."
Elkaars handen vasthouden
Iedereen reageerde anders, vult een andere ooggetuige aan. "De een was in shock, de ander enorm boos, maar de meesten gingen helpen. Ambulances waren er ontzettend snel, dus de grootste hulp die te verlenen was, was vooral het vasthouden van elkaars handen en een schouder aanbieden om op te huilen."
Die schouders en handen zullen nog wel even nodig zijn aan de dijk. Want naast de woorden van medeleven van de burgemeester, premier Rutte, de koning en koningin, zullen de inwoners van de hechte en kleine gemeenschap de komende tijd vooral elkaar nodig hebben om dit drama - zo ver dat al kan - te verwerken.