'Studentenvisa hogescholen misbruikt voor verblijf in Nederland'
Studenten van bepaalde landen van buiten de Europese Unie vragen studentenvisa aan voor hogescholen in Nederland, en stoppen vervolgens met hun studie om in de illegaliteit te belanden. De hogescholen gaan daarom de regels aanscherpen.
Dat blijkt uit onderzoek van NRC naar 'verdwijnstudenten' uit risicolanden als Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, India en Nigeria die zich inschrijven voor een studie aan een Nederlandse hogeschool en zo een studentenvisa willen bemachtigen. Een deel van de studenten dat een visum krijgt, stopt al snel met de opleiding.
Bangladesh
Verschillende hogescholen hebben het aantal studenten uit de landen de afgelopen jaren zien stijgen. Het grootste deel van hen komt uit Bangladesh. Hoeveel er precies vroegtijdig afhaken is niet bekend.
Volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs waren er vorig jaar 399 Bengaalse studenten in Nederland, waar dat er drie jaar eerder nog 110 waren. Ook immigratiedienst IND kreeg 'signalen over studenten in het hoger onderwijs die vroegtijdig uitvallen, in het bijzonder uit Bangladesh', zegt een woordvoerder.
In hoofdstad Dhaka zouden bedrijfjes zijn die de studenten helpen met het bemachtigen van een visa in Nederland. De IND, die extra onderzoek doet naar de studenten, vermoedt dat veel van de studenten die een succesvolle aanvraag doen, al snel stoppen en verder gaan als zzp'ers.
Mensensmokkelaars
De Vereniging Hogescholen denkt dat er mensensmokkelaars actief zijn die de studenten van de risicolanden naar Nederland helpen. Volgens coördinator internationalisering Arnaud Stadermann zouden ze telkens bij verschillende hogescholen een poging wagen. "Het lijkt alsof ze zwakke plekken in het systeem zoeken", zegt hij. "Dan krijgt de ene school opeens vijftig vrijwel identieke inschrijvingen uit een bepaald land, de volgende keer proberen ze een andere opleiding."
De Vereniging Hogescholen werkt samen met het ministerie van Onderwijs aan een nieuwe richtlijn voor de visumaanvragen uit de landen. Zo moeten de studenten onder meer voorafgaand aan het schooljaar het volledige collegegeld overmaken.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.