Woedende reacties

Iraanse vrouw sterft na arrestatie zedenpolitie: 'Droeg hoofddoek verkeerd'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Iraanse vrouw sterft na arrestatie zedenpolitie: 'Droeg hoofddoek verkeerd'
RTL

In Iran is geschokt en woedend gereageerd op de dood van Mahsa Amini, een jonge vrouw van 22 jaar. Ze overleed na een hardhandige arrestatie door de Iraanse zedenpolitie. Ze zou de strikte regels voor het dragen van een hoofddoek niet hebben gevolgd.

De vrouw was naar de hoofdstad Teheran gekomen om familie te bezoeken. Volgens getuigen werd ze opgepakt en geslagen omdat haar hoofd niet voldoende bedekt was. Volgens haar broer zou ze een heropvoedingsles krijgen op het politiebureau, maar toen hij daar aankwam bleek ze in een ambulance op weg te zijn naar het ziekenhuis.

Hersenschade

Mahsa Amini had zulke zware verwondingen aan haar hoofd dat ze hersenschade opliep en in een coma belandde. Enkele dagen later stierf ze.

Volgens een persbericht van de politie had ze onverwacht hartproblemen gekregen en werd ze daarom naar het ziekenhuis gebracht. De familie van Amini ontkent dat en zegt dat Mahsa een gezonde vrouw was.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Geschokt en boos

In Iran en ook daarbuiten is geschokt gereageerd op het nieuws over de hardhandige arrestatie en de dood van Amini. Op social media plaatsen mensen foto's van de vrouw waar ze aan de beademingsapparatuur ligt.

Ook Iraanse beroemdheden en politici laten van zich horen. Uit boosheid voor de fatale mishandeling trokken mensen naar het ziekenhuis om te protesteren.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Gezichtsherkenning

Sinds kort is het aantal arrestaties door de zedenpolitie opgevoerd en wordt er harder opgetreden. President Raisi ondertekende vorige maand een decreet met vergaande consequenties voor vrouwen als ze de strikte kledingvoorschriften niet naleven.

Ook werkt Iran aan gezichtherkenningssoftware om erachter te komen of vrouwen hun hoofddoek wel op de juiste manier dragen. De techniek moet met name ingezet worden in het openbaar vervoer.

De hijab is sinds de Iraanse revolutie in 1979 verplicht, maar Iraanse vrouwen zoeken steeds vaker de grenzen op, door de haren en nek maar deels te bedekken met hun hoofddoek.

Amnesty: acht mannen in Iran veroordeeld tot vingeramputaties voor diefstal
Lees ook

Amnesty: acht mannen in Iran veroordeeld tot vingeramputaties voor diefstal

Lees meer over
Ebrahim RaisiMensenrechtenPolitiegeweldHoofddoekIran