Warmtepompen en slechte isolatie

Prijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPPrijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten
RTL

Om te voorkomen dat Nederlanders de energierekening niet meer kunnen betalen, komt het kabinet met een prijsplafond voor gas en stroom. Niet iedereen is hier echter mee geholpen. Zo kunnen mensen die van het gas af zijn, mensen aangesloten op het warmtenet, chronisch zieken en verhuurders van studentenwoningen alsnog een gepeperde rekening verwachten. Deze groepen vallen met de huidige plannen buiten de boot.

Neem Randy Cleijsen. Hij rijdt net als zijn partner in een elektrische auto die hij thuis oplaadt en krijgt binnenkort een warmtepomp om het huis te verwarmen. Cleijsen heeft zijn uiterste best gedaan om zo duurzaam mogelijk te leven. Gas gebruikt hij niet meer, maar daardoor is zijn elektriciteitsrekening wel flink hoger. "We moeten dus over een groot deel van ons energieverbruik straks toch de marktprijs betalen."

Het kabinet had bij de plafonds meer rekening moeten houden met mensen die met een duurzame toekomst bezig zijn, meent Cleijsen. Waarom kun je geen hogere compensatie voor stroom krijgen als je geen gas verbruikt?

Vier groepen mensen

In de huidige plannen staat dat vanaf 1 januari consumenten een maximumtarief betalen voor gas en elektriciteit. Voor gas is dat vooralsnog 1,50 euro per kubieke meter, voor elektriciteit 0,70 cent per kilowattuur. Daarbij geldt een maximum gasverbruik van 1200 kuub per jaar en 2400 kilowattuur, voor alles daarboven geldt de marktprijs. 

Volgens een rondgang van RTL Nieuws profiteren grofweg vijf groepen mensen niet of minimaal deze maatregelen. Mensen met een slecht geïsoleerd (huur)huis, mensen die stadsverwarming hebben (warmtenet), chronisch zieken, verhuurders die kamers verhuren aan studenten of werkenden en mensen (vaak in een appartementencomplex) die een eigen voordeur hebben, maar de gas en -elektriciteitsmeter wel met de buren delen.

Slecht geïsoleerd huis 

De eerste groep verbruikt door de slechte isolatie veel energie. Maar geld om te verduurzamen of beter te isoleren, hebben ze vaak niet. En voor huurders geldt: het is niet hun woning dus muren of dak beter isoleren gaat niet zomaar.

Chronisch zieken, bijvoorbeeld patiënten met reuma, hebben soms de verwarming hoger dan gemiddeld staan. Ook hebben ze soms hulpmiddelen zoals een traplift, een elektrische rolstoel en een van afstand te openen elektrische deur. Ze gebruiken dus meer stroom dan gemiddeld.

Verhuurders studentenkamers

Verhuurders van studentenkamers zijn ook de klos. Je hebt vaak maar één aansluiting voor de woning en meerdere huurders die ieder stoken en elektra gebruiken. Daarmee kom je dus ruim boven het energieplafond uit. En die hogere prijs geheel bij je huurders neerleggen kan alleen als de huurprijs exclusief stookkosten is.

Meerdere huishoudens achter één aansluiting

Sommige mensen hebben wel een eigen voordeur, maar delen de gas -en elektriciteitsmeter met de buren. Het gaat vaak om huurappartementen. De meter kan gedeeld worden met één buurman -of vrouw, maar ook met dertig, zoals bij een appartementencomplex in Ede.

Dit complex heeft maar één gasaansluiting en twee elektra-aansluitingen die worden verdeeld naar de dertig huurwoningen. De bewoners verbruiken grofweg 70.000 kilowattuur per jaar aan elektra, en worden dus getroffen door het plafond van 2400 kilowattuur. Dat terwijl ze hier bij individuele aansluitingen onder zouden blijven.

Stadsverwarming

Wie op het warmtenet zit, denk bijvoorbeeld aan stadsverwarming, gebruikt geen gas. Maar ze gebruiken soms meer elektriciteit, bijvoorbeeld omdat ze een elektrische boiler hebben. De mensen komen dus al snel boven het plafond van 2400 kilowattuur per jaar.  

De energieprijzen voor warmtenetten en gasprijzen zijn bovendien aan elkaar gekoppeld. Voor het warmtenet betaal je dus een hoge prijs, maar er is geen plafond.

Drie gezinnen, verschillende inkomens: maar allemaal hebben ze zorgen
Lees ook

Drie gezinnen, verschillende inkomens: maar allemaal hebben ze zorgen

Vergeten groep

De Consumentenbond vindt dat de uitwerking beter moet. "Het huidige voorstel doet niets voor huishoudens met aansluiting op het warmtenet en ook consumenten die met elektriciteit verwarmen hebben het nakijken."

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Wij vinden het een onbegrijpelijke keuze van het kabinet om vooral de gasprijs te drukken, maar de prijs voor stroom veel minder. Dit plan gaat regelrecht in tegen het beleid om consumenten te stimuleren van het gas af te gaan en over te schakelen op elektriciteit."

Consumenten die fors hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld een warmtepomp zijn de dupe, constateert ze. "Alle goede bedoelingen ten spijt, is het straks goedkoper om de warmtepomp uit te zetten en weer op gas te stoken. Dat is niet uit te leggen."

Stadsverwarming

In de Miljoenennota staat bovendien niets over het warmtenet (stadsverwarming), constateert ook de Consumentenbond. "Het lijkt alsof de plannenmakers deze groep zijn vergeten", zegt Molenaar. De nu aangekondigde subsidie op de gastarieven verandert niets aan de hoge marktprijs voor gas, zegt Molenaar. "Dus schieten de warmtetarieven voor 2023 omhoog. Ook hier moet een regeling voor komen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
EnergiebesparingEnergiecrisisEnergiemarktEnergierekeningGasElektriciteitElektrisch rijden