Onderzoeksraad: blijft onduidelijk of coronamaatregelen hielpen
In hoeverre maatregelen zoals de mondkapjesplicht, scholensluiting of avondklok effect hebben gehad op het indammen van de coronacrisis, blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een tweede onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis.
Volgens de onderzoeksraad heeft het kabinet te beperkt initiatief genomen om maatregelen te evalueren. Hierdoor blijft onduidelijk of deze maatregelen voldoende effect hebben gehad, mocht zich nog eens een gezondheidscrisis voordoen.
Een grondige analyse van de maatregelen zou ook 'wenselijk' zijn om een beter beeld te krijgen op onbedoelde effecten, zoals eenzaamheid en huiselijk geweld, schrijft de onderzoeksraad in 'Aanpak coronacrisis, deel 2'. Het onderzoek beslaat de periode van september 2020 tot juli 2021.
Vaccinatiecampagne traag op gang
In het rapport stelt de raad verder dat de vaccinatiecampagne traag op gang kwam. Het kabinet zou te weinig rekening hebben gehouden met verschillende mogelijke scenario's. Daardoor hebben de GGD'en onder 'grote druk' in korte tijd vaccinatielocaties moeten inrichten. De achterstand is uiteindelijk wel ingelopen.
De onderzoeksraad doet in totaal zeven adviezen aan betrokkenen bij de coronacrisis, zoals het kabinet, Outbreak Management Team (OMT) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eén daarvan is een advies aan het kabinet om de afzonderlijke coronamaatregelen 'zo spoedig mogelijk' te evalueren op de beoogde en niet-beoogde effecten. Zo is deze kennis beschikbaar voor een eventueel volgende besmettingsgolf of pandemie, schrijft de raad.
Het is het tweede onderzoek van de OVV naar de aanpak van de coronacrisis in Nederland. In het eerste rapport adviseerde de raad het kabinet ook al in het vervolg verschillende scenario's uit te werken en beter te leren improviseren.