Zware luchtaanvallen

Onder 'Generaal Armageddon' bombardeert Rusland volop burgerdoelen

Door Chris Colijn··Aangepast:
© APOnder 'Generaal Armageddon' bombardeert Rusland volop burgerdoelen
RTL

De nieuwe Russische hoofdcommandant Sergei Soerovikin wil Oekraïense burgers zo hard mogelijk treffen. Daarom voert het Russische leger deze week veel luchtaanvallen uit op Oekraïense huizen en energievoorzieningen.

De laatste weken klonk er in Rusland steeds meer kritiek op de legerleiding. Het Oekraïense leger herovert steeds meer terrein en Rusland lijkt daar weinig tegenover te kunnen stellen. Zelfs Poetins vertrouwelingen Jevgeni Prigozjin en Ramzan Kadyrov lieten zich de laatste weken fel uit over het falen van het Russische leger.

Aanval op Krimbrug is gênant voor Rusland: 'Extreem goed voorbereid'
Lees ook

Aanval op Krimbrug is gênant voor Rusland: 'Extreem goed voorbereid'

Na de explosie op de Krimbrug besloot Poetin een nieuwe commandant aan te stellen voor de oorlog in Oekraïne, iets wat hij in april ook al deed. Sergei Soerovikin moet de Russische invasie in Oekraïne nu gaan leiden. Zijn bijnamen zijn 'Generaal Armageddon' en 'Generaal Soerovi' – Russisch voor 'streng' of 'hard'.

Soerovikin vocht eerder in Syrië en Tsjetsjenië. In Syrië leidde hij de Russische luchtmacht bij de steun aan Assad en gaf hij de opdracht voor zware bombardementen op burgerdoelen in Aleppo. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten zet Soerovikin graag in op grootschalige luchtaanvallen.

Poetins kritische vertrouwelingen reageerden meteen positief op de aanstelling van Soerovikin. De troepen zijn onder hem 'in betrouwbare handen', zei de Tsjetsjeense leider Kadirov.

Nieuwe aanpak

Al snel na zijn aanstelling op 8 oktober leek het Russische leger zijn aanpak in Oekraïne iets aan te passen: op zondag en maandag waren er zware bombardementen op infrastructuur en burgerdoelen, zowel dicht bij het front als op plekken die de afgelopen maanden relatief rustig waren, zoals Kiev en Lviv. Sindsdien vuurt het Russische leger elke nacht veel raketten af op Oekraïense steden, iets wat de afgelopen maanden juist afnam.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De aanvallen worden op de Russische staatstelevisie gevierd. Ze lijken bedoeld om de Oekraïense bevolking te intimideren en om de Russische bevolking af te leiden van het Oekraïense tegenoffensief. De Amerikaanse krant New York Times wees er al op dat zo'n tactiek in de afgelopen eeuw vaker is gebruikt, maar dat het tot nu toe nooit leidde tot een snelle capitulatie.

De bombardementen leveren Rusland nog geen militaire winst op. Oekraïense president Zelenski noemde de levering van luchtafweersystemen deze week 'prioriteit nummer één', en zowel de VS als Duitsland besloot kort daarop om Oekraïne geavanceerde luchtafweersystemen te geven. De Oekraïense minister van Defensie sprak al van een 'nieuw tijdperk van luchtverdediging'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Met geavanceerde afweersystemen kan Oekraine de angel uit de Russische beschietingen halen. Maandag liet het Oekraïense ministerie van Defensie weten dat de luchtafweer ongeveer de helft van de 84 kruisraketten en 24 drones die Rusland de nacht daarvoor had afgevuurd onschadelijk had gemaakt.

Zware verliezen

Het is dan ook de vraag hoe succesvol het plan van generaal Soerovikin wordt. Op het slagveld lijdt Rusland nog altijd zware verliezen en volgens bronnen van de Financial Times zou Oekraïne volgende week al (een deel van) de belangrijke zuidelijke stad Cherson kunnen heroveren. De vele raketten van Soerovikin houden het Oekraïense leger vooralsnog niet tegen.

Daarnaast lijkt de Russische raketvoorraad te slinken. Volgens de Russische militair expert Pavel Loezin heeft het Russische leger niet genoeg raketten om nog maandenlang zulke grootschalige bombardementen uit te voeren om gestalte te geven aan Soerovikins plannen.

Lees meer over
Vladimir PoetinOorlog in OekraïneOekraïneRusland