Miljardeninvestering in landmacht: Nederland krijgt na 18 jaar weer raketartillerie
De landmacht krijgt – voor het eerst sinds 2004 – weer raketartillerie. Daarmee kan het leger doelen op een afstand van 70 kilometer raken. Tenminste, als het aan de staatssecretaris van Defensie ligt. Hij trekt miljarden uit voor het zware geschut en hoopt dat dit eind volgend jaar al geleverd kan worden.
Tot achttien jaar geleden had Nederland raketartillerie, waarmee vijandelijke vuursteun- en luchtverdedigingssystemen, logistieke knooppunten en voorraden kunnen worden geraakt. In 2004 werd dit systeem wegbezuinigd en aan Finland verkocht.
Oorlog in Oekraïne
Maar, zo schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer, de oorlog in Oekraïne laat zien dat het nodig is 'om in alle delen van het geweldsspectrum te kunnen optreden'. En dus krijgt Nederland de raketartillerie weer terug.
Van der Maat heeft haast met de bestelling voor de raketartilleriesystemen en hoopt dat de Kamer het voorstel snel behandelt. Het gaat om een bedrag 'van 250 miljoen tot 1 miljard euro'.
Ook wil Van der Maat een nieuw mobiel luchtverdedigingssysteem dat beter kan beschermen tegen dreigingen van vijandelijke helikopters, vliegtuigen, drones en kruisraketten. Dat gaat tussen de 1 en 2,5 miljard euro kosten.
Pantserhouwitsers uit opslag
Daarnaast worden er tien pantserhouwitsers, het zwaarste geschut van de landmacht, uit de opslag gehaald. In totaal heeft Nederland er 54, waarvan ongeveer de helft in gebruik is.
Nederland schonk samen met Duitsland dit jaar een aantal pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat zorgde voor felle kritiek: "Het kan onze eigen krijgsmacht schaden", stelden experts.