Rusland stopt graandeal met Oekraïne na aanval met drones op schepen
Rusland wil niet meer meewerken aan het akkoord dat in juli met Oekraïne werd gesloten over het transport van graan uit dat land. Dat komt door aanvallen op schepen in de buurt van de Krim, zegt het Russische ministerie van Defensie.
Het akkoord kwam er in juli na tussenkomst van Turkije en de Verenigde Naties. Omdat Oekraïne en Rusland grote graanexporteurs zijn, waren de Verenigde Naties bang voor wereldwijde voedseltekorten als gevolg van de oorlog. Veel schepen hebben sinds de zomer tarwe, mais en andere graansoorten vervoerd via een coördinatiecentrum in Istanbul.
Aanvallen met drones
Moskou hamerde er intussen steeds op dat er wel maatregelen tegenover moesten staan waardoor ook zeker was dat Rusland graan zou kunnen blijven uitvoeren. Rusland schort de deal nu op vanwege nachtelijke droneaanvallen die Oekraïne met Britse hulp zou hebben uitgevoerd op marine- en graanschepen bij Sebastopol op de door Rusland ingelijfde Krim.
Een mijnenveger zou daarbij lichte schade hebben opgelopen. Moskou wil de aanvallen bespreken in de VN-Veiligheidsraad.
De stafchef van de Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigde Rusland na de explosies op de Krim van 'chantage' en 'verzonnen terreuraanslagen'.
De VN heeft intussen contact opgenomen met de Russen over het stopzetten van het akkoord. Dat heeft positief gewerkt voor miljoenen mensen over de hele wereld, zegt een VN-woordvoerder. Eerder deze week zei een VN-coördinator nog 'relatief optimistisch' te zijn over verlenging van de overeenkomst, half november.
Arme landen
Eerder vandaag meldde de Russische minister van Landbouw de komende vier maanden tot 500.000 ton graan te willen leveren aan arme landen, met hulp van Turkije. Slechts 3 procent van het voedsel dat wordt geëxporteerd in het kader van de graandeal zou naar de armste landen zijn gegaan.