Dictator verstevigt greep: Ortega lijft laatste gemeentes Nicaragua in
Er is nog maar één echte politieke partij in Nicaragua, en dat is de regeringspartij (FSLN) van dictator Daniel Ortega. Na lokale 'verkiezingen' van afgelopen zondag controleert Ortega het land tot op de laatste gemeente. Maar van een democratie is geen enkele sprake meer: "Burgemeesters kregen de keuze: voor de partij werken, of je belandt in de gevangenis."
De uitslag stond van tevoren al vast. De enige oppositiepartijen die er nog zijn, mogen van het regime enkel nog bestaan om de schijn van een democratie op te houden. Maar in Nicaragua gaat vrijwel niemand meer naar de stembus. Ook wordt er op allerlei manieren gefraudeerd.
"Bij eerdere verkiezingen werden partijleden van stembureau naar stembureau gereden om hun stem uit te brengen", vertelt een Nederlander die regelmatig in Nicaragua komt. Vanwege veiligheidsredenen blijft hij liever anoniem, maar zijn naam is wel bekend bij de redactie. "Dit keer zijn mensen thuis opgezocht met een stemformuliertje."
'Baan kwijt'
Niet gek, dus, dat bij de presidentsverkiezingen vorig jaar slechts 15 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen. Ook nu is de opkomst laag. "Mede omdat partijen geen campagne mochten voeren. Er zijn niet eens kandidatenlijsten of partijprogramma's gemaakt. Nicaraguanen weten zelf ook wel dat de uitslag al vast stond."
De mensen die wel komen, zijn vooral mensen die voor overheidsdiensten werken, zoals leraren of zorgverleners. Zij zijn verplicht te gaan stemmen. "Anders kunnen ze hun baan verliezen."
Volgens de lokale burgerbeweging Urnas Abiertas (Open Stembus) werd in 60 procent van de stembureaus bijgehouden of deze medewerkers wel kwamen stemmen. Ook hing er volgens Urnas Abiertas in 40 procent van de stembureaus propaganda van de regeringspartij.
Stemfraude is in Nicaragua heel lastig te bewijzen. Internationale waarnemers zijn er niet welkom.
Dictator verstevigt greep
Met deze verkiezingen verstevigt dictator Ortega zijn greep op het land. Hij is sinds 2007 aan de macht en heeft langzaam maar zeker de democratie afgebroken. Politieke tegenstanders en journalisten belanden in de cel of zijn het land ontvlucht.
Vrije verkiezingen zijn er al jaren niet meer geweest, maar de partij van Ortega had tot gisteren naar eigen zeggen 'slechts' 140 van de 153 Nicaraguaanse gemeenten in handen. Het doel was om ook de laatste gemeenten in te lijven, en dat is gelukt.
'Voor partij verder of de bak in'
"Burgemeesters van die gemeenten zijn voor het dilemma geplaatst: onder de vlag van de partij verder, of anders de bak in", aldus de anonieme bron die regelmatig in het land komt.
Door de mensenrechtensituatie is Ortega steeds meer op gespannen voet komen te staan met het Westen. De Verenigde Staten legden het regime al meermaals financiële sancties op.
En nadat Nederland weigerde een ziekenhuis nog langer te financieren, verbrak de regering van Ortega prompt de diplomatieke banden met ons. Ondertussen zijn ook alle Westerse ngo's (non-gouvermentele organisaties) het land uit gegooid.