Glennis Grace

Een bekende Nederlander met een taakstraf, hoe werkt dat?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP/Anneke JanssenEen bekende Nederlander met een taakstraf, hoe werkt dat?
RTL

Zangeres Glennis Grace heeft 200 uur taakstraf gekregen voor een geweldsincident in een supermarkt begin dit jaar. Maar hoe werkt dat vervolgens? Gelden voor BN'ers dezelfde regels als voor andere mensen?

Wat is een taakstraf eigenlijk?

Dat vragen we aan Reclassering Nederland, die het trouwens een 'werkstraf' en geen 'taakstraf' noemt. Ozan Demirbas, manager werkstraffen, legt uit dat het gaat om een straf waarin je een bepaald aantal uren zinvol en onbetaald werk moet verrichten.

Op die manier kun je iets terug doen voor de samenleving. Dat kan op allerlei verschillende plekken, zoals in bejaardentehuizen of bij de plantsoenendienst van de gemeente.

OM eist taakstraf en maand voorwaardelijk cel tegen Glennis Grace
Lees ook

OM eist taakstraf en maand voorwaardelijk cel tegen Glennis Grace

Hoe bepaal je welke straf iemand het beste kan doen?

Als iemand een taakstraf opgelegd krijgt, moet diegene op gesprek komen bij de reclassering, die vervolgens op zoek gaat naar een passende plek om de straf uit te voeren. Demirbas legt uit dat er dan op verschillende dingen wordt gelet. "Het is belangrijk dat iemand de straf naast zijn of haar werk of studie kan doen. Want je wilt dat dat zoveel mogelijk doorloopt. Als iemand vijf dagen in de week naar school gaat, kijk je dus of ergens een werkstrafplek is die 's avonds of in het weekend kan."

Ook wordt gekeken of de taakstraf kan aansluiten bij het delict dat gepleegd is. Demirbas: "Iemand die een verkeersdelict heeft begaan, kunnen we bijvoorbeeld met de mogelijke gevolgen confronteren door in het revalidatiecentrum te werken. Of een dierenmishandelaar gaat juist naar een dierenasiel."

Hoeveel taakstraffen worden jaarlijks opgelegd?

2018: 27.743 taakstraffen

2019: 28.662 taakstraffen

2020: 24.415 taakstraffen, maar dit jaar was het veel minder omdat het moeilijker uitgevoerd kon worden vanwege corona

2021: 25.628 taakstraffen. 

Vorig jaar kregen de meeste mensen een taakstraf of reclasseringstoezicht vanwege agressie tegen personen (30%), verkeersdelicten (24%), vermogensdelicten (18%), drugsdelicten (10%), vermogensdelicten met geweld (2%) en seksuele delicten (2%)

Bron: Reclassering Nederland

Waar houd je rekening mee als het om een BN'er gaat?

Bekende Nederlanders krijgen volgens de reclassering geen speciale behandeling: "Maar we kijken meestal wel of we zo iemand een beetje in de luwte kunnen laten werken", zegt Demirbas. "Als ze ergens afval moeten prikken langs een straat en ze worden steeds aangesproken, dan kunnen ze hun werk ook niet goed doen. En dat kan vervelend zijn voor andere werkgestraften op die plek."

Verschillende BN'ers hebben eerder bijvoorbeeld een taakstraf op een begraafplaats in Amsterdam gehad. Demirbas legt uit dat dat een heel geschikte plek kan zijn: "Het is er niet zo druk, maar je kunt er wel heel zinvol werk doen. En het is ook nog eens een plek van bezinning."

BN'ers die eerder een taakstraf moesten uitvoeren zijn Emile Ratelband, Dave Roelvink, Lil' Kleine en rapper Boef.

Lees meer over
Glennis GraceTaakstrafRechtspraakMishandelingNederland