Tegenoffensief Oekraïne

Rusland trekt troepen terug uit Oekraïense stad Cherson

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPARusland trekt troepen terug uit Oekraïense stad Cherson
RTL

Rusland heeft zijn troepen naar eigen zeggen bevolen zich terug te trekken van de westelijke oever van de rivier de Dnipro, en dus uit de stad Cherson. Door het Oekraïense tegenoffensief dat daar gaande is, zou het voor de Russen niet meer mogelijk zijn de stad te bevoorraden.

Dat heeft de opperbevelhebber van de Russische troepen gezegd in een tv-uitzending. "We zullen de levens van onze soldaten en de gevechtscapaciteit van onze eenheden sparen", zei Sergej Soerovikin. "Het is zinloos om ze op de westelijke oever te houden."

Te vroeg

Volgens Oekraïne is het nog te vroeg om te spreken over een Russische terugtrekking uit de stad. President Zelenski sprak de afgelopen dagen het vermoeden uit dat Rusland zou doen alsof het zich zou terugtrekken uit de stad, om de Oekraïners op het verkeerde spoor te zetten.

Van de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe doken vanmiddag onderstaande beelden op waarin te zien is dat hij bevel geeft tot terugtrekking. "Een toneelstukje dat duidelijk is ingestudeerd", noemt correspondent Jeroen Akkermans het filmpje. "Het maakt duidelijk dat de terugtrekking vanuit het Kremlin wordt opgedragen. Het is geen valstrik."

De Russische defensieminister geeft bevel tot terugtrekking.

"Op het moment dat ze zijn teruggetrokken, is Cherson weer vrij", zegt Akkermans. "De Russen zaten in een heel lastig parket. De prijs om te blijven werd te hoog, ze zijn hiertoe gedwongen doordat de aanvoer van materieel en manschappen steeds moeilijker werd voor de Russische troepen. Ze zullen zich vermoedelijk gaan hergroeperen aan de andere kant van de oever."

"Dit is echt een enorme nederlaag voor Vladimir Poetin. Cherson was de enige stad die ze echt hadden veroverd. Oekraïne wilde geen huis-aan-huisgevechten in de stad. Ze hebben op dit moment gewacht. De strategie om de aanvoerlijnen af te snijden, heeft blijkbaar gewerkt."

Opmars en evacuaties

Oekraïne is bezig met een wekenlang aanhoudende opmars naar Cherson. Rusland probeert honderdduizend inwoners weg te halen uit de stad. Zondag meldde het pro-Russische bestuur van de stad dat er geen stroom en water meer is door Oekraïense aanvallen op elektriciteitskabels.

© RTL Nieuws

Voor defensiedeskundige Peter Wijninga en voormalig commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif komt het aangekondigde vertrek van de Russen niet als een verrassing. Het past bij het beeld van de afgelopen dagen, met het oprukkende Oekraïense leger en de lastige bevoorrading van de Russische soldaten daar. 

Bevolking goeddeels weg

Wijninga, van het Haags Centrum voor Strategische Studies, had wel verwacht dat de Russen de stad niet zonder slag of stoot zouden prijsgeven. "Dat kan natuurlijk ook nog steeds gebeuren", waarschuwt hij. "Het is de vraag hoe de Russen de stad achterlaten. Misschien liggen er bijvoorbeeld strikmijnen of ze steken de stad in brand. De bevolking is grotendeels weg."

Als we uitzoomen, zegt De Kruif, zie je dat Rusland consequent terrein verliest aan Oekraïne. "Nu zeggen ze: is het het nog wel waard te vechten voor Cherson of kunnen we de troepen beter elders inzetten? Dat gaan ze doen in de Donbas. Cherson zal deze winter in Oekraïense handen vallen." 

Vicegouverneur omgekomen

Het nieuws over Cherson komt op dezelfde dag als het bericht dat de door Rusland benoemde vicegouverneur van Cherson, Kirill Stremousov, volgens Russische en Oekraïense media is omgekomen bij een auto-ongeluk.

De 45-jarige Stremousov stond bekend als een van de grootste voorstanders van de Russische bezetting. Hij werd door de Oekraïense politie gezocht voor hoogverraad.

Tijdens de invasie in Cherson in maart, filmde Zainish Hussian vanuit zijn flat wat hij zag gebeuren. In deze video vertelde hij daarover.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland